Rekordmånga finländare tävlar om stort litteraturpris

av Ny Tid

Fyra finlänska romaner har blivit nominerade till det prestigefyllda Dublin Literary Award 2019. Detta är det största antalet finländska romaner som på ett och samma år nominerats till priset sedan det delades ut första gången 1996. Priset, som delas ut av Dublins stad, går på 100 000 euro, och vinnaren väljs av en roterande jury. Dublinrpiset har kallats för ”världens mest eklektiska och oförutsägbara pris”.

Över 400 allmänna bibliotek runtom i världen skickar in föreslag på böcker till juryn, som på hösten året innan priset delas ut publicerar en så kalla långlista på kandiderande romaner. Denna lista innehåller vanligtvis kring 150 verk, varav juryn på våren nominerar kring 10 till en kortlista. Det är den förra listan, långlistan, som nu har publicerats. Och på den finns alltså ett rekordantal finländska romaner, bland annat Maria Turtschaninoffs Naondel.

Förutom Naondel är de nominerade finländska böckerna Minna Lindgrens Ehtoolaakson pakolaiset (ingen svensk översättning), Pajtim Statovcis Min katt Jugoslavien och Jussi Valtonens Finlandiaprisbelönta He eivät tiedä mitä tekevät (ingen svensk översättning).

Andra nominerade i år var bland annat Paul Auster, Salman Rushdie, N.K. Jemisin, Jennifer Egan, Joyce Carol Oates och Jean Echenoz. Maria Turtschaninoff gladdes över att hennes bok hamnat i fint sällskap.

Endast ett dussintal finländska författare har tidigare nominerats till priset, bland annat Sofi Oksanen, Philip Teir, Riikka Pulkkinen, Asko Sahlberg, Johanna Sinisalo, Monika Fagerholm, Bo Carpelan och Kjell Westö. Ingen finländare har hittills lyckats kvala in på kortlistan.

Bland de tidigare vinnarna av tävlingen finns Herta Müller, Michel Houellebecq, Orhan Pamuk, Colm Tóibín och Mike McCormack.

För att en bok ska kvala in krävs att den har publicerats på engelska två år innan priset delas ut. För översatta romaner gäller att deras originalutgåva inte får ha getts ut tidigare än sex år före priset delas ut.

Red

Läs Ny Tids recension av Naondel här.
Hela listan på de nominerade finns här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.