Stark kvinna som tar för sig – provocerar då som nu

av Linn Karlsson

Komplext kvinnoporträtt målas upp på Lilla Teatern i Cilla Backs nytolkning av Fassbinders klassiker Maria Brauns äktenskap.

Händelseförloppet i Rainer Werner Fassbinders film Maria Brauns äktenskap (1978) utspelar sig i Tyskland i slutet av andra världskriget. Maria och Herman Braun har just ingått äktenskap, men hinner bara vara gifta i några dagar innan maken tvingas ut i kriget.

Medan han är borta tar Maria för sig av vad livet har att erbjuda. När Hermann återvänder blir Maria ertappad på bar gärning. Hon tar då livet av sin älskare, den amerikanska soldaten Bill. Hermann bestämmer sig för att ta på sig skulden och avtjäna fängelsestraffet.

Aktuell och avväpnande

I regissören Cilla Backs händer hamnar tysk historieskrivning i bakgrunden. Hennes Maria Braun är rakt på sak och rapp i käften och känns aktuell också år 2018.

Rollen som Maria är fysiskt krävande, men Linda Zilliacus tar sig an rollen med stor intensitet från första stund. Det finns inte mycket kvar av filmversionens sköra Maria Braun, spelad av Hanna Schibylla.

Zilliacus Maria Braun har en dragningskraft och uppfriskande ärlighet som är fullständigt avväpnande. Humorn finns också ständigt där. Scenen där Maria läxar upp en närgången amerikansk soldat i en tågvagn är underbar.

Maktbegär och tomhet

Som karaktär är Maria Braun ändå inte oproblematisk. Hon utnyttjar män för sina egna syften och går till och med så långt som att mörda, hon är en hänsynslös person på många sätt.

Hon kan få vem hon vill och vet om det. Hon suktar ständigt efter något mer, både ekonomiskt och i kärleksväg och tar till vilka medel som helst för att få det hon vill ha. När Hermann slutligen återvänder har Maria Braun blivit ekonomiskt oberoende, men känner sig ihålig och tom.

Maria Brauns karaktärsutveckling är också en allegori för Tysklands uppbyggnad efter kriget. Välståndet ökade men samtidigt gick något förlorat, samhällsklimatet blev kallare och mer materialistiskt.

Praktfulla kläder och suverän dans

Trots att föreställningens handling kretsar kring Maria Braun, ger de övriga rollkaraktärerna viktiga inblickar i hur det är att befinna sig under hennes inflytande.

Pia Runnakko som modern vars eget liv också förändras i takt med Marias ökande välstånd, väninnan Betti (Anna Victoria Eriksson), som Maria står mycket nära och maken Hermann (Niklas Häggblom), som offrar sig för Marias skull. Joachim Wegelius imponerar i rollen som affärsmannen Karl Oswald, vars kärlek Maria utnyttjar för egen vinning. Wegelius förmedlar på ett berörande sätt den vånda som Marias nyckfulla beteende orsakar.

Kläderna och modet är en viktig del av föreställningen. Cilla Backs estetiska vision syns in i minsta detalj, hon har bland annat införskaffat flera av de eleganta dräkter som Maria har på sig. Den avskalade scenografin i grå färgskala har skapats av den ungerska scenografen Csörsz Khell. Med ljus trollas olika sinnesstämningar fram.

På ett suveränt sätt vävs också dans och fysisk teater in i helheten. Att dansaren Mikko Makkonen spelar flera av Marias män är en fungerande lösning. Danselementen skapar också en nödvändig distans till filmversionen.

Cilla Back lyckas med konststycket att uppdatera Maria Braun till en relevant karaktär som beskriver även dagens samhällsklimat. En stark och driven kvinna som vägrar vara behaglig, provocerar fortfarande. I och med den här nya versionen av Marias Brauns äktenskap fortsätter Back skildra kvinnor som inte låter sig inordnas i den snäva kvinnoroll som är norm.

Text: Linn Karlsson

Foto: Cata Portin

Översättning, bearbetning, regi, dräkter och musikplanering: Cilla Back. Dramaturgi: Marina Meinander. Scenografi: Csörsz Khell. Ljus: Ville Aaltonen. Ljud: Niklas Lundström. Mask och peruk: Jaana Nykänen. På scen: Linda Zilliacus, Niklas Häggblom, Joachim Wigelius, Pia Runnakko, Mikko Makkonen, Anna Victoria Eriksson, Emilia Nyman. Spelas fram till den 7.2.2019.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.