En lugn punkt i världen

av Li Andersson

Jag kommer inte ihåg när jag träffade Peter Lodenius första gången, men har massor av varma minnen från alla möten både med honom och Ny Tid. Minns bland annat en lillajulsfest som Tigern ordnade på Ny Tids redaktion, där jag fick se de beundransvärda pappers- och tidningstravarna som Peter omgav sig med när han jobbade. Vi stötte på varandra alltid emellanåt på tillställningar eller på gatan, oftast på bokmässan. Bäst minns jag hur glatt han log varje gång man såg honom. Det vi bär med oss är alla de insikter Peter gett oss genom sina texter och all sin kunskap, om Turkiet, om Ukraina, om kultur och historia. Jag får även bära med mig den fina stämning han lyckades skapa omkring sig varje gång vi sågs, det kändes som att man inte hade nån brådska i världen. En sällsynt, viktig och saknad egenskap i denna allt mer stressade värld.

Li Andersson
är ordförande för Vänsterförbundet

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.