Det är ryssarnas fel!

av Klas Fransberg

Nu är demonstrationerna i Frankrike också ryssarnas fel. Det läste jag i Helsingin Sanomat, som byggde sina påstående på en artikel i The Times. Trollfabrikerna i Ryssland har via Facebook-konton hetsat upp befolkningen på Paris gator.

Den globala uppvärmningen är också ryssarnas fel därför att de har så varmt i sina bostäder. Det här påståendet lär härstamma från Finland och det har i viss mån uppmärksammat i medierna här i Ryssland också. Jag erkänner att det är varmt i min bostad och att jag inte lyckats minska värmen från de enorma elementen av gjutjärn som finns här.

Vargproblemet i Österbotten beror på att Finland har en invandring av hybridvargar från Ryssland. När det är kallt och blåser i Finland kommer vädret från Ryssland. Listan kan göras hur lång som helst.

Nästan alla nyheter som sprids i Finland och i övriga Västeuropa om Ryssland är negativa. När jag flyttade hit för ett par månader sedan trodde jag att en möjlighet att ändra på detta är att börja producera kulturnyheter från detta stora land. Men åtminstone de finlandssvenska medierna verkar överhuvudtaget inte vara intresserade.

Enbart i St. Petersburg finns det till exempel över 100 professionella teatrar. Men när såg du sist en recension av en teaterföreställning i St Petersburg? Däremot recenserar man regelbundet teaterföreställningar i Stockholm, som ju ligger längre bort från Finland. Ok, språket har ju förstås i det här fallet betydelse. Men ändå finns St. Petersburg fysiskt mycket närmare Helsingfors (3,5 timmar med tåg) än Stockholm. Flygtiden är ännu kortare hit. Och St. Petersburg är vår närmaste stora kulturmetropol.

När man i St. Petersburg i mitten av november ordnade ett stort internationellt kulturforum här med tusentals deltagare från praktiskt taget alla världens länder, så nämndes det knappt i finländska medier, trots att också finländska konstnärer deltog. Om det nämndes så avfärdade man det som ett ”Putin-påhitt”. Under forumets veckoslut fick Petersburgsborna och de utländska delegaterna njuta av både rysk och internationell konst, balett, teater, konserter alldeles gratis. Över 35 000 lär ha deltagit i aktiviteterna. Det ordnas också många debatter och diskussioner om kultur. Själv deltog jag till exempel i en diskussion om kvinnans ställning i filmindustrin.

Jag gjorde ett par tappra försöka att sälja in en artikel om forumet till några medier i Finland (dock inte Ny Tid, red.anm.), men fick ett blankt nej – ingen var intresserad.

Ett annat fenomen som aldrig uppmärksammas i västliga medier hur invånarna här med ensaksrörelser försöker påverka det politiska beslutsfattandet. Ett exempel där man vann kampen är när det stora gasbolaget Gazprom ville bygga Europas högsta kontorsbyggnad alldeles här invid där jag bor. Efter starka protester blev Gazprom tvungen att lägga ner projektet. Man hade till och med börjat gräva grunden. Gasbolaget blev hänvisad en ny tomt på ett ställe närmare havet, där man inte förstör gammal kulturmiljö. I dagarna har förresten byggnaden nått den planerade höjden, 436 meter och ser ut som en fallossymbol (se bilden ovan).

Just nu har invånarna i centrumregionerna börjat protestera mot att deras bostadshus är i så dåligt skick. I korthet är problemet att man utanför St. Petersburg i rask takt bygger nya våningshus för att avhjälpa bostadsbristen. Samtidigt finns det vare sig pengar eller tid att renovera bostadshusen i centrum. Här har St. Petersburgs-kanalen Kanal 78 aktivt börjat delta i kampanjen och varje dag kommer flera reportage där upprörda medborgare visar hur deras hus behöver renoveras. Få se vad detta kommer att leda till?

Men det är ju förstås ryssarna eget fel att de bor i så dåliga hus.

Den svenska Värdegrundsorkestern har gjort en parodi på Grotescos parodi ”Det är bögarnas fel”, där sjunger man istället ”Det är ryssarnas fel”. Finns på Youtube. Det är så det ofta känns.

Klas Fransberg
är filmskapare- och skribent, och tillbringade under hösten 2018 tre månader i St. Petersburg på Kulturfondens vistelsestipendium. 

2 kommentarer

Cincarlo 3 januari, 2019 - 13:59

”Den globala uppvärmningen är också ryssarnas fel därför att de har så varmt i sina bostäder. Det här påståendet lär härstamma från Finland och det har i viss mån uppmärksammat i medierna här i Ryssland också, skriver Fransberg.

Det här är en typisk falsk påstående som är ett resultat av ryska fake news som nyhetskälla. Nämligen, HS och Jussi Konttinen har nämligen inte skrivit att den globala uppvärrmningen är ryssarnas fel, men hans artiklar har blivit förfalskad av ryska medier som de ofta gör. Och man kan se att skribent har läst särskilt ryska medier och inte urkälla HS. Jag kan rekommendera Konttinens egna kommentarier här: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005925004.html

Reply
Klas Fransberg 3 januari, 2019 - 14:35

Jag läste nog Konttinens kolumner innan jag skrev min. Den kolumn som den för mig anonyme skribenten Cincarlo hänvisar till är inte ursprungskällan, utan Konttinens egen kommentar till en kolumn som han skrivit tidigare. I den ursprungliga kolumnen skriver han om ryssarnas inställning till den globala uppvärmningen och i samma andetag påpekar han att ryssarna ”eldar för kråkorna”. Som läsare kan man säkert av detta dra olika slutsatser. Själv satt jag och skrev min kolumn i en alldeles för varm lägenhet i St Petersburg, som absolut inte läckte värme (trots att det är byggt i slutet av 1960-talet). Jag lyckades inte stänga av värmen, hur jag än försökte, och min enda möjlighet var att ha fönstret öppet – trots att det var minusgrader ute. Dvs jag ”eldade för kråkorna” – vilket jag i sammanhanget tyckte var lite roligt.

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.