Finländarna köper allt fler böcker

av Ny Tid

De stora bokhandlarnas försäljning av böcker fortsatte att öka under 2018, trots farhågorna om bokens död. Finländarnas läsvanor blir dessutom allt bredare, medan bästsäljarnas andel av handeln minskar. Det visar siffror från Bokhandelsförbundet.

Totalt ökade förlagens försäljning av böcker till bokaffärer och andra återförsäljare med 3 procent jämfört med året innan. 2017 ökade förlagens försäljning med 7 procent. Framför allt var det i år fackböcker som sålde bra — i synnerhet gillar finländare att läsa biografier. De stora bokhandlarna sålde 10 procent mer fackböcker i år än i fjol, medan förlagen sålde hela 19 procent mer fackböcker till återförsäljare. Däremot sjönk försäljningen av skönlitteratur med 12 procent. Det ska ses i ljuset av att försäljningen av skönlitteratur tvärtom ökade med 12 procent år 2017, vilket skulle tyda på att balansen mellan försäljningen av fack- och skönlitterära verk hänger mer på utbudet än på någon allmän lästrend.

Kari Hotakainens biografi över den hängivne fordonsentusiasten Kimi Räikkönen var den överlägset mest sålda boken i fjol, med totalt över 191 000 sålda exemplar. Trots den ökade populariteten av ljud- och e-böcker, var ändå 184 500 av de sålda Räikkönen-böckerna tryckta exemplar. Hotakainens bok är det finländska verk som sålt bäst i historien under sitt utgivningsår. Den mest sålda skönlitterära boken 2018 var Mauri Kunnas barnbok Herra Hakkarainen kyläilee.

Om man bortser från digitala fackbibliotek, var de digitala böckernas andel av den totala bokhandeln totalt 6 procent. Försäljningen av e-böcker ökade under 2018 med 35 procent, medan försäljningen av ljudböcker skjöt i höjden med en ökning på hela 170 procent.

Foto: Stockmann Group/CC

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.