HS: Regeringsbasen ense om ny translag

av Janne Wass

SDP:s, Centerns, De grönas, Vänsterförbundets och SFP:s ordförande har under regeringsförhandlingarna enats om hur den så kallade translagen ska förnyas, uppger icke-namngivna källor för Helsingin Sanomat. Det är framför allt Centern som stretat emot i diskussionerna om en lagreform. Det centrala i överenskommelsen är att det ska skrivas in i regeringsprogrammet att tvångssterilisering i samband med juridisk könskorrigering ska slopas.

I dag tvingas en person  Finland sterilisera sig innan hen juridiskt kan korrigera sin könsbeteckning. Finland är det sista landet i Norden som hållit kvar detta krav, och har också kritiserats för det av Europeiska människorättsdomstolen. En förnyelse av translagen som skulle ha inneburit att kravet på sterilisering skulle falla bort låg i praktiken klart och förberett för behandling under hela den förra regeringsperioden, men regeringen vägrade ta förslaget till behandling. Det var i första hand Sannfinländarna och senare Blå framtid som motsatte sig en lagförändring, men också den konservativa kristna falangen inom Centern har skapat splittring inom partiet.

Enligt Helsingin Sanomats artikel tvingas de övriga partierna att kompromissa med Centern till den grad att åldersgränsen för könskorrigering inte sänks från 18 år. De gröna och Vänsterförbundet har krävt att också personer under 18 år ska ges möjlighet att inleda könskorrigerande åtgärder och välja sin egen juridiska könstillhörighet. Minna Laiti som doktorerar i hbtqi-ungdomars identitetsutveckling vid Åbo Universitet påpekar i ett inlägg på bloggen Terveyttä tieteestä att en orsak till motståndet mot sänkningen av åldersgränsen beror på missförstånd. En sänkning av åldersgränsen skulle inte betyda att minderåriga personer som ännu utforskar sin könsidentitet automatiskt skulle kunna göra oåterkalleliga kirurgiska ingrepp, utan att en ung person tidigare i livet skulle kunna inleda en vårdprocess. Möjligheten för ungdomar att tidigare också kunna definiera sin egen könstillhörighet juridiskt skulle enligt Laiti ha positiva effekter för transungdomars psykiska välbefinnande.

Centern har också tidigare motsatt sig tanken om att det skulle göras möjligt för en person att ändra sitt juridiska kön med en enkel anmälan till magistraten, utan till exempel en läkares utlånande. Helsingin Sanomat uppger att tidningen inte vet hur denna fråga lösts under regeringsförhandlingarna.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.