Hur Instagram födde en ny poesistjärna

av Christin Sandberg

Indisk-kanadensiska Rupi Kaur publicerade sin första dikt på Instagram 2014. I dag har hon nära fyra miljoner följare och har egenhändigt fått till stånd ett uppsving i försäljningen av poesiböcker i USA och Kanada.

Hon har kallats Torontos mest stilfulla, den indisk-kanadensiska instapoeten, författaren och konstnären Rupi Kaur, född 1992. Hon fick sitt stora genombrott när hon 2014 började publicera dikter på Instagram. Med sina oftast korta, direkta och illustrerade dikter har hon idag över 3,7 miljoner följare.

Hon skriver om kärlek, sex, förlust, självhat och läkning, om erfarenheten av att som flykting stå mellan två världar, och om kvinnors erfarenheter. Både hennes debutbok mjölk och honung (på svenska 2017) och uppföljaren solen och hennes rosor (på svenska 2018) finns utgivna på svenska på Mima förlag. De båda diktsamlingarna är illustrerade med Kaurs egna teckningar.

Alltsedan Rupi Kaur slog igenom redan vid 22 års ålder, har stil och vers gått hand i hand. Hon har gått från att vara flickan som ofrivilligt kläddes i ärvda pojkkläder under hela uppväxten till att i dag vara en mode­guru för unga med sina politiskt medvetna klädval.

Under en turné i England i samband med att hennes andra bok släpptes bar hon enbart indiska designers kreationer. Det har hon själv kallat en politisk handling, efter att som liten flicka ha skämts för den traditionella klädedräkten hon bar vid religiösa ceremonier, men helst inte ville visa sig i mataffären med.

Bryter tabun

Rupi Kaur är född i den indiska delstaten Punjab och hennes familj är sikher som kom som flyktingar till Kanada när hon var liten. Hennes mamma har tagit hand om de fyra barnen och pappan arbetat som lastbilschaufför. Föräldrarna ville att Kaur skulle studera för att skaffa sig ett bra jobb och slippa slita ut sig med tungt kroppsarbete, som de själva som flyktingar i ett främmande land tvingats till.

de har ingen aning om hur det är
att förlora sitt hem
utan att veta ifall man kommer få ett nytt
hela livet
vara delad mellan två platser
en bro mellan två länder

Att hon skrev visste de inte förrän Kaur lade upp den första egenpublicerade boken mjölk och honung på köksbordet.

Råd från en moder
”när det gällde varande
sa hon var mjuk och hård samtidigt
du behöver vara sårbar för att leva fullt ut
men tuff för att kunna överleva”

Kaur skriver fram det många känner och upplever i sitt själsliv, men själva inte lyckats eller ens tänkt på att sätta ord på.

Hon har också brutit många tabun. Inte minst när hon 2015 publicerade en bild på sig själv, där hon låg med ryggen mot kameran i sängen med mensblod på byxorna och en röd fläck på lakanet. Bilden har i flera omgångar plockats bort från instagram, men den drog igång en diskussion om hur skambelagt mens är i samhället.

Kaur har ibland kallats radikal, men det hon skriver om är snarare allmänmänskligt. Genom att dela sin poesi på sociala medier har hon nått fler läsare än de flesta poeter. Och hon för en ständig dialog med sina hängivna följare, varav många vittnar om igenkänning.

Kan man vara poet på nätet?

Kritikerkåren står dock delad, är i det närmaste ambivalent. Att skriva poesi på sociala medier är väl inte seriöst? Och är inte dikterna lite väl enkla, till och med banala, emellanåt? Eller så är det något med innehållet som inte faller i smaken.

Redan från början stötte Kaur på svårigheter, då det inte var någon som ville publicera hennes första bok. Kanske berodde det på att hennes dikter om kroppsbehåring, mensblod och övergrepp inte passade in, funderar hon själv högt i en intervju med skådespelerskan, FN-goodwillambassadören och kvinnorättsaktivisten Emma Watson.

Hon varnades för att inte bli tagen på allvar om hon valde att publicera själv, men ansåg att hon inte hade något att förlora. Det visade sig också bli ett lyckat beslut. Debuten tog sig snabbt in på New York Times bestseller-lista och har sedan dess sålt i över 2 miljoner exemplar och översatts till fler än trettio språk.

Kaur spekuleras ligga bakom uppsvinget för poesi i både Kanada och USA. Bara i Kanada ökade försäljningen av poesi med 79 procent 2016, vilket tillskrivs Kaur, enligt BookNet Canada.

Uppföljaren kom tre år senare och beskrivs som en hyllning till kärleken.

Det verkar finnas en outtömlig törst efter poesi skriven av kvinnor om kvinnors erfarenheter. (Därmed inte sagt att Kaur skriver ”poesi för kvinnor”.) På svenska hittar jag dock förvånansvärt lite skrivet om denna Instagramstjärna som gör fortsatt internationell succé – som poet, författare, konstnär, performancekonstnär och modeikon.

jag står
på det som offrats
av miljoner kvinnor före mig
och tänker
vad kan jag göra
för att berget ska växa
så att kvinnorna som kommer efter mig
får en ännu bättre utsikt N

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.