Fredsaktivisten och feministen Cynthia Cockburn är död

av Ana Valdés

Den brittiska feministen och fredsaktivisten Cynthia Cockburn har dött, i en ålder av 85 år. Det bekräftas för Ny Tid av hennes döttrar, via det internationella aktivistnätverket Women in Blacks informationskoordinator, författaren Lieve Snellings. Världen blir fattigare utan Cockburn, skriver hennes aktivistkollega Ana Valdes i en minnestext.  

För några veckor sedan fick jag ett mail från Cynthia Cockburn. Jag hade lovat att skriva något för hennes kommande bok om Women in Blacks webbsida, som jag hade skapat och skött under några år. Hon skrev att det skulle vara hennes sista bok, med sina 85 år på nacken kände hon inte att att hon orkade med fler. 

Cynthia Cockburn dog den 13.9 och den blev ingen bok. Med henne försvinner en av de stora fredsaktivisterna. En av hennes förebilder var Bertha von Suttner, som fick Nobels fredspris 1905 för sitt arbete mot krig och upprustning. Cynthia Cockburns engagemang i  feminism och aktivism började tidigt, 1981 var hon med och grundade Women Against War in the Gulf, som sedan utvecklades till en grupp som bevakade kriget i forna Jugoslavien. 1993 införlivades den i den internationella fredsgruppen Women in Black som grundades i Israel 1988 av palestinska och judiska kvinnor.

Cynthia Cockburn var också aktiv i den brittiska antikärnvapenrörelsen Greenham Common. Tillsammans med Rebecca Johnson, en av aktivisterna som fick Nobelpriset i fred med Ican, reste hon runt i Storbritannien för att få människor att skriva under protestbrev mot att Storbritannien skulle införskaffa Trident-missiler.

Hennes teser i feministisk freds- och konfliktforskning har påverkat både politiker och beslutsfattare, och hennes böcker används som textböcker i olika universitet världen över. Hon var själv knuten till Warwick University och City University i London, men hon såg sig främst som en aktivist och inte som en akademiker. Hon reste runt i krigsområden och skrev om de överlevandes villkor, om deras historier och drömmar. Vi var tillsammans på ett möte i Jerusalem där 800 kvinnor från hela världen samlades för att diskutera motståndet mot ockupationen ur en feministisk synvinkel, hur möter man krig och belägring om man är inte är beredd att använda våld.

För boken Looking to London, publicerad 2017, åkte Cockburn runt i London och talade med tamilska och kurdiska flyktingar, syrier som flydde kriget och sudanesiska mormödrar som hade gått genom öknen i månader för att till slut hamna i hennes hemstad.

I hennes värld var alla människor lika värda och hade alla en historia att berätta. Min värld blir fattigare utan Cynthia Cockburns engagemang.

Text Ana Valdes
Foto Rebecca Johnson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.