Svensk förstärkning på Ny Tid

av Mira Berndtson

För Ny Tids nya redaktionssekreterare, svenska Lisa Gemmel, 36, är tidningen en ny bekantskap. Hon flyttade till Helsingfors med man och dotter från Stockholm sommaren 2018 och har det senaste året arbetat som projektledare för Skiftet, en medborgardriven kampanjorganisation, mot digital desinformation och hat på nätet.

Den samhällsintresserade Gemmel är jurist till utbildningen men har alltid älskat att skriva och har också genomgått en kortare ledarskribentutbildning. Förutom att ha fungerat som tillförordnad chef-redaktör för webbtidningen Dagens Arena har hon även betydande erfarenhet som frilansande, fristående socialdemokratisk ledarskribent för flera svenska  lokaltidningar så som Sundsvall Tidning, Arbetarbladet och Länstidningen i Öresund.

Gemmel, som främst jobbat med webbtidning tidigare, ser fram emot att nu få göra en tidskrift, att jobba mer med språk och att få lära sig mer om Finland, finländsk politik och det finländska samhället.

– Jag hoppas också få möjlighet att dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper, som desinformation på nätet. Jag har också en lång bakgrund i facket i Sverige och vill gärna undersöka arbetsmarknadsfrågor i både finsk och nordisk kontext.

– Jag är också jätteintresserad av jämställdhetsfrågor, speciellt ur ett familjeperspektiv, som kvinnors möjligheter att jobba på samma villkor som män. Och klimatfrågor förstås. Jag har jättemycket klimat-ångest just nu.

Det som Gemmel gillar mest med det journalistiska arbetet är möjligheten att lära sig något nytt.

– Roligast är att få gå in i en helt ny fråga, läsa på och skriva om det.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.