Världen demonstrerade med Thunberg – Ny Tid på plats i Stockholm

av Ny Tid

Miljontals personer väntas under fredagen delta i klimatdemonstrationer runt hela världen, för att uppmana politiker att skärpa klimatpolitiken. Närmare 4 000 olika aktioner väntas under 24 timmars lopp organiseras i 150 länder. Aktionerna i dag är en förlängning av de så kallade ”Fridays for Future”-skolstrejker som den svenska aktivisten Greta Thunberg inledde för ett år sedan för att rikta uppmärksamhet mot klimatförändringen. Dagen kulminerar i New York vid midnatt, finsk tid, där över en miljon skolelever har beviljats ledig dag för att kunna delta i klimatstrejken. Thunberg själv kommer att hålla tal i staden. Thunberg har vistats i USA under de senaste veckorna, där hon bland annat talat inför den amerikanska kongressen och träffat president Barack Obama och kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, som själv fört kampanj för en strängare klimatpolitik under rubriken ”Green New Deal”, med hänvisning till president Franklin D. Roosevelts socialdemokratiskt färgade reformpaket New Deal som hjälpte till att lyfta amerikanerna ur den så kallade Stora depressionen i början av 1930-talet.

I Finland demonstrerade ett hundratal personer i dag utanför riksdagshuset – klimatveckans egentliga aktioner ordnas i Finland nästa veckas fredag. Också i Stockholm, där det hela började, drog tusentals ut på gatan. Ny Tids medarbetare Mira Berndtson var på plats och kollade in stämningen där. Klicka på bilderna nedan för större versioner. Enligt Berndtson bestod aktivisterna av personer i alla åldrar, som skanderade ”Internationell solidaritet, vi har bara en planet!”

Foto: Mira Berndtson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.