Kommentar: Den nya boken

av Ny Tid

Ny Tid 10/2019 lyfte förtjänstfullt upp temat ”Den nya boken” med en imponerande mängd artiklar med viktigt och relevant innehåll. I ett litet språkområde som Svenskfinland så är det viktigt att vår litteratur syns, hörs och diskuteras.

De finlandssvenska författarna är en viktig del av skapandet av ”Den nya boken”. Biblioteksföreningens verksamhetsledare Rauha Maarno lyfter i en intervju på sidan 36 i numret upp utmaningar i och med tillgången till digitalt material i biblioteken och passar på att yrka på höjd låneersättning för författarna. I sin iver att ge bibliotekets kunder det som de begär så får hon det att låta som att det är just ersättningen till författarna som utgör ett hinder på vägen. Så är definitivt inte fallet.

Våra bibliotek är beroende av finansiering från kommunerna. Det är där som den kulturpolitiska avvägningen görs och det är där som vi ska påminna våra beslutsfattare om hur viktiga biblioteken är för folkbildningen och kommuninvånarnas välmående. Biblioteken är omtyckta vardagsrum och en fantastisk mötesplats för läsaren och litteraturen. I takt med att efterfrågan på digitalt material, som till exempel e-bok och ljudbok, ökar, så kommer det att ske förändringar i bibliotekens prioriteringar.

En höjning av låneersättningen för författare och andra upphovspersoner skulle innebära en kulturpolitisk insats från regering och riksdag. Det är bara två år sedan en historisk ökning av låneersättningen kunde förverkligas efter omsorgsfullt och värdefullt arbete av beslutsfattare och intresseföreningar. Tiden är därför mogen för andra satsningar som främjar situationen för författare.

Finlands svenska författareförenings prioriteringar och önskemål till regering och riksdag fokuserar främst på en ökning av konstnärspensionerna och konstnärsstipendierna. Det här skulle gynna alla författare och ge dem vad de mest av allt behöver: arbetsro för att kunna skapa ”Den nya boken”.

Peter Sandström, ordförande
Johanna Sandberg,
verksamhetsledare
Finlands svenska författareförening

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.