He er roolit, sa di

av Janne Wass

Allting är lite roligare på dialekt, speciellt om det åtföljs av en bild på en tandlös gumma. Trots sin moderna stass ligger internetfenomenet Tomppi’s Memes tonläge någonstans vid Kronblom, skriver Janne Wass, som hyllar publikationen av en modern klassiker i bokform.

Är du finlandssvensk och någorlunda regelbundet aktiv på Facebook kan jag lova att du snubblat över någon av Tomppis memes, eller som det heter på finlandssvensk svengelska, ”Tomppi’s Memes”. Nu har de mest populära av dessa bildsatta vitsar fått sällskap av ett antal nykomponerade och blivit  bok på Schildts & Söderströms.

Tomas Bäck har sedan 2014 publicerat sina alster som går på en klingande Nedervetildialekt, vilket gör att vissa av skämten kan vara något svårtydda för sydfinländare. Så populär är ändå hans produktion att han 2018 valdes Årets klimathöjare i Folktingets omröstning. Och lyckligtvis kommer boken med en liten ordlista.

Meme eller mem är ett flytande begrepp som omfattar en flora av humoristiska inslag på internet. Centralt är att ett meme brukar inkludera en bild, ofta kombinerat med en humoristisk text. Bilderna är ofta fotografier som används i en kontext de inte ursprungligen var ämnade för. Jan Stenmarks kännspaka verk, där han kombinerar collage av gamla fotografier med ironiska, ibland morbida textkommentarer, kan ses som ett slags förstadium till memes.

Ur ett kulturhistoriskt perspektiv kan man fråga sig i vilken fåra memes placerar sig, och hur och varför de fungerar. Den typ av meme som Tomas Bäck i första hand skapar baserar sig på en klassisk vits-stomme typ upplägg + oväntad punchline – en struktur för en traditionell hur-många-norrmän-vits, alltså. Men man kunde påstå att denna typ av meme också bär vidare limerickens tradition, eller varför inte haikuns.

Dråplighet i vardagen

Det som naturligtvis skiljer alla ovanstående från memes är att de senare inkluderar användningen av bilder. En av de mest effektfulla formerna av memes är de som snarare levererar en 1-2-3-punch: högst upp finns en text, till exempel ”Tycker du ja snart sko behöv”, och under den finns bilden av en rufsig alpacka (rolig bild i sig). Längst ner i bilden fortsätter texten: ”biställ tiide ti frissa?” En annan klassisk modell är ”When you”-strukturen, exempelvis: ”Tå du meddela åt tserndji [frun] att he komber ishockey på tv [+ en bild av en sur kvinna på en soffa] men tydligen komber e Eurovision å”. Det här fungerar för att vi läser uppifrån och ner, och bilden i mitten sätter igång vår fantasi innan vi hinner ner till punchlinen på slutet. Kombinationen av bild och text skapar en humoristisk kortslutning i våra synapser och ger oss känslan av att vi själva gör en del av arbetet med att skapa komiken i situationen då vi får en aha-upplevelse.

Nu är endast en del av Bäcks bok memes av denna typ, och andra är mer klassiskt bildsatta skämt, av typen ”12 person har viri ti mååna. He er 2 meir än ti parkeringsgråttå i Jeppis”. Här är bilden på en astronaut i bakgrunden helt överflödig, och även om skämtet i sig är hur kul som helst, misslyckas det med att utnyttja bildmemets potential som genre. En personlig favorit är däremot skämtet ”Debit eller credit? Nee, Berit!” som inte fungerar alls i text, men som blir genialt då det läggs på en bild från vad som liknar kassan i ett lunchcafé från 50-talet, och damen som betalar ser exakt ut som om hon heter Berit.

Att skapa ett bra meme hänger på förmågan att se det roliga i situationer och bilder som inte nödvändigtvis är humoristiska i sig. Här ger Bäck tidvis uttryck för lekfullhet, uppfriskande ironi och ett skarpt öga för det dråpliga i de mest vardagliga företeelser. Tyvärr finns det bland de kring 150 i bokform publicerade memen också en del som faller platt.

Allmogehumor

Bäck drar nytta av den uråldriga tesen att allt blir lite roligare på dialekt, och visst fungerar den fortfarande. Bäck, själv i 30-snåret, verkar också anlägga ett visst alter ego som en något äldre, reaktionär kommentator av till exempel ungdomars användning av mobiltelefoner och sociala medier. Å andra sidan förfaller han också ibland till att gå över där ribban är lägst: bilder på tandlösa gummor och gubbar är ”roliga” nästan oberoende av vilken text man skriver på dem.

Ofta är det livet på landet som avhandlas, eller den urbana ungdomen som får sig en känga. Den fryntliga tonen bidrar också till att helheten bildar något man kunde kalla för ”allmogehumor”. Det blir en del kiss- och bajsskämt, och den klassiska klagan över ”kärringen” som hunsar sin karl, även om ”tserndji” också får sista ordet några gånger. Om man var tråkig kunde man anklaga Bäck för stereotypiseringar, men på det stora hela är allt så harmlöst och snällt att det är svårt att bli upprörd. I bottnen finns en varm kärleksförklaring till hembygdens ibland bakåtsträvande, men humanistiska trilskhet, må den vara något romantiserad.

Tomppi’s Memes är en anakronism. Den moderna formen till trots är läsupplevelsen ungefär densamma man får då man bläddrar i gamla Kronblom.

En kulturgärning

Frågan som inställer sig vid bemötandet av en bok av det här slaget är naturligtvis om det nödvändigt att ge ut internetmemes i bokform. Efter en viss inledande skepsis är mitt svar ändå: absolut. Åtminstone i den mån det överlag är nödvändigt att ge ut böcker med limerickar, ordvitsar eller svenska språkgrodor i skyltningen, ett annat nyligt finlandssvenskt exempel. Utöver det omedelbara njutningsvärde som boken kan ge läsaren har Tomppi’s Memes och andra liknande publikationer ett arkivvärde. Internet och sociala medier är flyktiga publikationsformer, och förutom kanske upphovsmannen, finns det ingen som sitter och arkiverar humorpärlorna som levereras i flödet. En tryckt bok hamnar däremot i folks bokhyllor, bibliotek och arkiv, och sparas således för eftervärlden som viktig dokumentation av en viss tids humor och kultur. Vad man än må fälla för kvalitativa omdömen om publikationen, gör Schildts & Söderströms en kulturgärning genom att ge ut Tomppi’s Memes mellan två pärmar.

Tomas Bäck:
Tomppi’s Memes.
Schildts & Söderströms, 2019.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.