Maarit Feldt-Ranta är borta

av Janne Wass

Socialdemokratiska politikern Maarit Feldt-Ranta dog i Helsingfors den 27.11.2019 efter tio års kamp mot magcancer. Feldt-Ranta var i två repriser partisekreterare för SDP, ministermedarbetare och ordförande för Finlands Svenska Socialdemokrater. Hon valdes till riksdagen 2007, 2011 och 2015, och ställde in sitt deltagande i riksdagsvalet 2019 efter att hon fått veta att hennes cancer hade återkommit. Samma vår som valet genomfördes meddelade Feldt-Ranta att hennes cancerbehanding hade avslutats, och att hon bara hade månader kvar att leva.

Trots den sorg som meddelandet väckte bland kamrater både inom och utanför hennes eget parti, rördes många av Feldt-Rantas livsbejakande sätt att ta farväl under sina sista månader. På sin blogg skrev hon:

”Jag hoppas också idag att ni inte sörjer över min situation; jag har levt ett otroligt underbart liv som ännu fortsätter. Mitt motto har varit ’någon dag dör jag, men alla andra dagar lever jag’ och det har jag faktiskt gjort och tänker göra det framöver också. […] Ifall du funderar om det finns något du kunde göra för mig säger jag: ta hand om dina nära och kära och njut av varje dag livet ger dig. Kom också ihåg att skapa lycka och rättvisa i vårt samhälle. Jag tackar livet.”

Maarit Feldt-Ranta föddes, växte upp och tillbringade största delen av sitt liv i Västra Nyland och Raseborg. Hon växte upp i knappa förhållanden, med en pappa som förblindats i en olycka och en mamma som hankade sig fram på olika korta anställningar. Trots att samhällsfrågor diskuterades ivrigt i hemmet, gav sig Feldt-Ranta in i politiken i relativt mogen ålder, som 30-plussare, och gjorde omedelbart intryck på SDP:s toppskikt med sin energiska kampanj i riksdagsvalet 2003. Då hon redan året därpå valdes till ordförande för FSD var det många som i Feldt-Ranta såg partiets framtid, en bild som inte försvagades av att hon 2005 valdes till partisekreterare. Sedermera partiordförande Eero Heinäluoma tog henne snabbt under sina vingar och de båda blev med åren också nära vänner.

Kolleger i riksdagen har kommit ihåg Feldt-Ranta med mycket värme. ”Hon har varit mycket viktig för vår rörelse, och jag värderar högt det inflytande hon haft på politiken. Hon har varit kunnig, en person som verkligen förstår hur människor tänker och som gått in i frågor på djupet som ingen annan”, uppgav SDP:s partiordförande­ Antti­ Rinne.

”Hon har lärt mig väldigt mycket om att alltid behandla människor väl”, säger Johan Kvarnström enligt Hbl.

För SFP var Feldt-Ranta ibland något av en nagel i ögat på grund av hennes starka engagemang i de svenska frågorna ”i fel parti”. Men tidigare SFP-ordförande Stefan Wallin­ minns i en intervju för Svenska Yle också att hon var ”en stor nordist” och att hon hade ”ett djupt engagemang för det hon trodde på”. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson skriver på Twitter att hon speciellt minns Feldt-Rantas ”sätt att uppmuntra och stöda nya riksdagsledamöter och unga kvinnor”.

Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.