En samlande kraft för vänstern

av Lisa Gemmel

Tigern är sedan 2017 utgivare av Ny Tid. Föreningens ordförande Jonna Similä ser behov av att engagera en yngre generation, men ser ändå ljust på tidningens framtid.

Föreningen Tigerns nyvalda ordförande Jonna Similä har en lång relation till Ny Tid. Redan i tonåren var hon en ivrig läsare av den dåvarande veckotidningen i storformat. Hon tog tillfälligt över rodret för föreningen sent i våras när den tidigare ordföranden Lasse Garoff gick vidare till nya utmaningar, och blev vald på riktigt på årsmötet i höstas.

– Det är roligt att kunna vara med att stödja en så bra tidskrift och ett så bra gäng. Vi är en bra styrelse med kunniga personer som alla har olika kompetenser. Ny Tids redaktion är väldigt aktiv och gör det största arbetet, som jag ser det.

Föreningen Tigern r.f. finns för att, enligt stadgarna, ge ut och på andra sätt understödja Ny Tid, men även i övrigt främja i synnerhet finlandssvensk kulturradikalism. Medan stödet till Ny Tid mycket går ut på att vara arbetsgivare och bidra till finansieringen, deltar även föreningen i olika mässor och har en hyfsat aktiv blogg. Tigern är också arrangörer av diskussionskvällar.

– Sedan några år arrangerar vi regelbundet Klubb Tigern. Fyra-fem gånger om året har vi en temadiskussion någonstans i Svenskfinland. Oftast i Helsingfors i samarbete med Teater Viirus, men vi har också varit i bland annat Åbo och Vasa.

Klubb Tigern är ett sätt att få diskutera tidningens teman i andra forum, men även en möjlighet erbjuda Ny Tid till en ny publik. Att hitta till en ny målgrupp är viktigt för att upprätthålla prenumerantstocken. Föreningen vill även satsa på att locka nya läsare genom att rikta sig mer aktivt mot högskolestuderande och gymnasieelever, och det finns planer på att anordna en essätävling för gymnasister. För en tidning som ständigt kämpar med ekonomin är styrelsen aktiva i arbetet med att dra in pengar och bredda finansieringen.

– Jag vill understryka att nästan alla tidskrifter har samma problem med minskat antal prenumeranter och svårigheter med finansiering. Vi, liksom många andra, är beroende av och väldigt tacksamma för de bidrag vi får. Styrelsen försöker hitta utlysningar för bidrag och sen får vi in lite pengar med våra evenemang, säger Jonna Similä. Vi jobbar också med att hålla kvar våra prenumeranter. Det är en stor konkurrens idag och prenumeranterna försvinner, fastän tidningen håller hög kvalitet.

Föreningen Tigern har i skrivande stund 379 medlemmar. Jonna Similä hoppas att fler vill aktivera sig i föreningen.

– Den som vill engagera sig är välkommen att höra av sig till föreningen, vi tar gärna in nya personer. Alla föreningar mår bra av att det kommer in nya människor. För den som inte vill sitta i styrelsen det finns flera sätt att engagera sig. Vi har bland annat ett verksamhetsutskott som bland annat arrangerar Klubb Tigern. De sammanträder under ganska lediga former och behöver inte tänka på sådant som ekonomi, säger Similä och ler.

I november stundar firandet av 75-åringen Ny Tid. Förutom att det ska bli ett roligt evenemang, ser också Jonna Similä att det kan bli ett tillfälle att få in lite extra pengar i kassan. Bland annat återkommer konstauktionen, som vid ett tidigare tillfälle blev en succé. Firandet möjliggör också engagemang för den som är sugen.

Jonna Similä ser Tigern och Ny Tid som samlande krafter för dem som jobbar för de värderingar som föreningen och tidningen står för, allt från solidaritet till kulturradikalism.

– Jag tycker att vi för in ett vänsterperspektiv på frågor. Men tidningen bidrar även med analyser, artiklar om konst och internationella fenomen som det inte går att läsa om i dagstidningarna. I Ny Tid finns även bra essäer och texter som behandlar frågor på djupet, något få andra tidningar har möjlighet att göra. Ny Tid har varit viktig för Svenskfinland länge, få utanför den innersta kretsen vet till exempel att tidningen var först med att publicera Mumin.

Efter några ekonomiskt svåra år för tidningen ser Jonna Similä ljust på framtiden. Hon tror och hoppas på att Ny Tid finns i minst 25 år till.

Ny Tid är en bra tidning som är kvalitativ och intressant. Det numera inte så nya månadsformatet fungerar bra och har tagits emot väl. Så jag tror nog att vi blir 100 år. Men vill du vara säker, donera konst till auktionen och kom på 75-årsfesten!

Foto: Lisa Gemmel

Information om Ny Tids 75-årsjubileum kommer i kommande nummer. Men vill du redan nu anmäla intresse för att bidra på något sätt, kontakta Jonna Similä på [email protected]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.