Kärlek plz, homosexualitet och stryk

av Tony Pohjolainen

För tredje gången är Ted Forsström och Kaj Korkea-aho tillbaka med en ny bok i serien ZOO! Denna gång med undertiteln Kärlek plz. Vi kastas direkt in i vemodet som Atlas Frisk känner efter att Sarah-Li och han varit nära att kyssas. Efter att Sarah-Li läst Atlas mejl blir hon istället skitsur och blockerar Atlas på sociala medier.

Däremot har skolan en ny teckningsvikarie som Atlas faller för. Efter lite lätt stalkande på Youtube får Atlas klart för sig att det nog inte blir något. Till råga på allt har han börjat chatta med Tessie, trots att det inte går att förstå hennes meddelanden.

Justus som är en fotbollsgud kommer ut ur skåpet och får stryk av någon han inte lyckas identifiera. Hela skolan klandrar hans bästa vän Liam eftersom någon sett dem gräla vid Korv-Görels.  Dessutom blir Atlas och Elliot erbjudna att teckna serier för lärarbladet. De gamla stofilaktiga lärarna ska såklart genast censurera ungdomarnas pubertetsverk.

I ZOO! #3 Kärlek plz är det mycket som händer. Trots det lyckas författarna få läsaren att hänga med i svängarna. Man fastnar för vemodet som karaktärerna svänger runt med och blir påmind om hur hemsk puberteten var.

Precis som i de två andra böckerna försiggår handlingen under en ganska kort period. Pentti­ Otsamo är tillbaka med sina illustrationer som belyser Atlas sinnestillstånd i alla hundratals mejl som författas till hans bästa vän Elliot borta i Nya Kaledonien. Illustrationerna fungerar i samspel med texten och beskriver på ett humoristiskt och träffsäkert sätt Atlas äventyr.

Samtidigt som man bli påmind om sin tid i högstadiet brister man flera gånger ut i skratt-attacker, till exempel då Korkea-Aho och Forsström driver med tanken om att du antingen blir fotbollsspelare eller osynlig. Läsaren får också en chans att komma huvudpersonen Atlas närmare.

Atlas drivs av att han får andra att skratta, vilket tydligt märks i pojkskämten som han skriver till Elliot men samtidigt märker man tydligt hur han mognar i och med att han får flera vänner av motsatt kön. Samtidigt verkar det som att det är första gången som Atlas upplever motgångar, åtminstone större sådana, främst med tanke på en ursinnig Sarah-Li och en vikarie som är utom räckhåll.

Alla minns hur man grubblat på livet och kärleken under sin pubertet och det är verkligen något som Forsström och Korkea-Aho tangerar på ett riktigt sätt. Inte bara kåtheten utan också rädslan av att förbli ensam.

Foto: Tony Pohjolainen

Kaj Korkea-aho och Ted
Forsström:
ZOO! #3
Kärlek plz
Illustrationer: Pentti Otsamo
Förlaget, 2019.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.