Paavo Väyrynen överväger återvändo till Centern

av Janne Wass

Veteranpolitikern Paavo Väyrynen överväger att återvända till Centerns led efter ett par år som fri radikal. Det skriver han på sin blogg.

”Efter Centerns katastrofala valnederlag har många önskat att jag skulle återvända till Centerns verksamhet. Detta torde ha varit baktanken då jag bjöds in till ett möte med äldre centermedlemmar på Centerns partikansli den 28 augusti. På mötet som ordnats på tidigare partisekreteraren Eero Lankias initiativ beslöts att så fort som möjligt be anhålla om en träff med den nya partiordförande som skulle väljas i september. Jag lovade medverka. Mötet med Katri Kulmuni arrangerades i partikansliet på Apollogatan den 30 oktober. I samband med det önskade ordföranden att jag åter skulle skriva in mig som medlem i partiet. Hon har uttryckt samma ståndpunkt tidigare, om än lite mindre diplomatiskt”, skriver Väyrynen.

Väyrynen skriver att han då inte ännu kände sig redo att skriva in sig i partiet på nytt, men erbjöd sina tjänster som konsult – tjänster som dock inte efterfrågades. Han beslöt sig då att ”konsultera genom att skriva en bok”, som nu ska publiceras på måndag. Boken ska enligt Väyrynen behandla partiets valnederlag i förra årets riksdagsval samt hans tankar om hur Centern igen kan bli Finlands största parti. Väyrynen skriver att han efter visst funderande börjat tro på att det går att påverka Centerns politik och linje och att han därför nu allvarligt överväger att igen bli partimedlem för att på så sätt medverka till en ideologisk diskussion inom partiet. Han säger att han kommer att berätta mer om sina planer i samband med publikationen av boken – vilket otvivelaktigt också är ett utmärkt sätt att locka journalister till publiceringstillfället.

Tidigare utrikesministern och långvariga Center-ordföranden Väyrynens schism med moderpartiet inleddes efter riksdagsvalet 2015, då han hade hoppats på posten som utrikesminister, men i stället blev utan portfölj i Juha Sipiläs regering. I januari 2016 meddelande att han lämnar sina uppdrag i Centerns ledande partiorgan på grund av missnöje med Sipiläregeringens ”liberala politik”. Månaden därpå meddelade Väyrynen att han grundar ett nytt parti, Medborgarpartiet – vars centrala mål var att Finland skulle dra sig ur Eurozonen. Detta trots att han fortsättningsvis var medlem i Centern. 2018 ställde han upp i presidentvalet för en valmansförening, och för denna förening samlade den högerextremistiska, invandringsfientliga gruppen Suomi ensin in underskrifter. Väyrynen fick drygt 6 procent av rösterna i presidentvalet och placerade sig på fjärde plats.

Efter valet började Cirkus Väyrynen. I mars 2018 meddelade Väyrynen att han skulle ställa upp i Centerns ordförandekamp – men Centerns partikansli meddelade att han inte kunde göra det, eftersom han var medlem av Medborgarpartiet; enligt Centerns stadgar kan partiordföranden inte vara medlem i ett annat parti. Den 3 mars 2018 valde Medborgarpartiets årsmöte Sami Kilpeläinen till ordförande. Samma dag ordnade Paavo Väyrynen och hans anhängare ändå en ”skuggkongress” där Paavo Väyrynen valdes till Medborgarpartiets ordförande, vilket betydde att Medborgarpartiet under våren 2018 hade två konkurrerande ordförande och styrelser. Medborgarpartiets ordförande Sami Kilpeläinen, också han före detta centerpartist, meddelade för sin del att Väyrynen utesluts ur partiet på grund av missbruk av partiets resurser, samt på grund av hans planer på att ställa upp i Centerns ordförandeval. Soppan blev ännu grumligare av att tingsrätten upphävde uteslutningen på grund av processfel. Den 12 april 2018 uppgav Väyrynen ändå att han lämnar Medborgarpartiet och ställer upp i Centerns ordförandeval. Den 20 april meddelande han att han inte alls ställer upp i Centerns ordförandeval, eftersom han inte tror på en ”rättvis omröstning”, och att han i stället ”fortsätter som Medborgarpartiets ordförande” – eftersom han aldrig officiellt hunnit utträda ur Medborgarpartiet.

Summa summarum av alltihop blev ändå att Paavo Väyrynen i juni 2018 meddelande om grundandet av ytterligare en politisk rörelse, den så kallade Sjustjärnerörelsen, på grund av schismerna inom Medborgrarpartiet. Väyrynen fortsatte i Sjustjärnerörelsen sitt samröre med högerextrema element, då MV-Lehti-grundaren Ilja Janitskin godkändes som partiets riskdagsvalskandidat 2019. I valet på våren 2019 föll Väyrynen ur riksdagen, och meddelade efter det att han lämnar Sjustjärnerörelsen och siktar på presidentvalet 2024.

Och nu överväger han då att igen bli medlem i Centern. Hur det än blir med den saken, kan man åtminstone konstatera att det sällan är tråkigt då Paavo Väyrynen är i farten nuförtiden.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.