Storslam för Aniara och And Then We Danced på Guldbaggegalan

av Ny Tid

Levan Akins film And Then We Danced och Pella Kågermans och Hugo Liljas Aniara var storvinnare på årets upplaga av Guldbaggegalan, där Sveriges mest prestigefyllda filmpris årligen delas ut. Båda filmerna tog hem fyra Guldbaggar var – And Then We Danced valdes till bästa film, medan Aniara fick priset för bästa regi. Filmerna delade också på baggarna för bästa kvinnliga och manliga huvudroll. Emelie Garbers fick det förstnämnda för sin prestation som Mimaroben i Aniara och Levan Gelbakhiani det senare för huvudrollen i And Then We Danced.

And Then We Danced vann också priserna för bästa manus och bästa fotografi. Filmen, som är en georgisk-svensk samproduktion, handlar om en dansgrupp i Georgien, och orsakade protester i landet vid premiären, eftersom huvudkaraktärerna är ett homosexuellt par. Georgien är ett av Europas mest homofobiska länder, och under inspelningen tvingades filmteamet anställa livvakter. And Then We Dance hade premiär på filmfestivalen i Cannes 2019 och valdes till Sveriges bidrag till Oscarsgalan, men nominerades inte.

Science fiction-filmen Aniara fick även pris för bästa visuella effekter, och Bianca Cruzeiro, som spelar Isagel i Aniara fick priset för bästa kvinnliga biroll. I och med att Kågerman och Lilja tolkat Mimaroben, berättaren och huvudpersonen i Harry Martinsons episka diktverk från 1956, som en kvinna, blir också filmen Aniara en film som till stora delar handlar om ett homosexuellt kärleksförhållande.

Priset för bästa manliga biroll gick till David Dencik för sin roll som mentalpatienten och misstänkte massmördaren Sture Bergwall i filmen Quick. Regissören och skådespelaren Lasse Åberg mottog en Hedersguldbagge. Aftonbladets publikpris gick till Ella Lemhagens Jag kommer hem igen till jul.

Alla vinnare går att läsa på Guldbaggens webbsida.

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.