Bernie Sanders ångar på i demokratiska presidentvalskampanjen

av Janne Wass

Demokratiska socialisten Bernie Sanders förstärker sitt försprång i opinionsmätningarna i demokratiska partiets förhandsval i USA. Två färska nationella opinionsmätningar visar att Sanders för tillfället är den överlägset mest populära kandidaten. En undersökning som gjorts av Emerson College Polling visar att bland personer som registrerat sig för att rösta i demokraternas förhandsval, skulle 29 procent rösta på Sanders om valet hölls i dag, medan bara 22 skulle rösta på hans närmaste rival Joe Biden.

Liknande siffror visar en annan undersökning gjord av SurveyUSA, som intervjuat 3 200 personer, varav 2800 var registrerade väljare och drygt tusen av dem uppgav att de kommer att rösta i det demokratiska förhandsvalet. Också här fick Sanders ett stöd på 29 procent, men i den här mätningen är gapet till närmaste rival hela 11 procentenheter. Joe Biden och miljonären Michael Bloomberg fick båda ett stöd på 18 procent i mätningen.

Bernie Sanders typiska väljare är enligt SurveyUSA vit, ung, man, ”liberal” och låginkomsttagare i arbetarklassen. Sanders har under vårvintern framför allt ökat sitt stöd bland svarta väljare, som tidigare lutat till Joe Bidens fördel. I SurveyUSA:s undersökning var Sanders i februari toppkandidaten för vita, svarta, spansktalande och asiatiska väljare. 31 procent av de svarta väljarna uppgav sig stöda Sanders, medan hela 41 procent av de spansktalande sade sig komma att rösta på Sanders. Emerson College Pollings siffror visar ändå att Biden fortfarande leder över Sanders bland icke-vita väljare, även om hans stöd sjunkit från 41 till 28 procent, medan Sanders i deras mätning nu ligger på 22 procent. Michael Bloomberg var tredje populärast bland alla potentiella väljare, med ett stöd på 14 procent, medan Elizabeth Warrens stöd i stället sjönk till 12 procent.

Det demokratiska primärvalet drog igång 3 februari med förhandsvalet i Iowa, som blev en nagelbitare. Enligt det invecklade amerikanska systemet, är det officiellt de olika staternas partidelegater som väljer vem som blir partiets presidentkandidat. Folkomröstningen är i teorin inget annat än en riktgivande omröstning, och – i teorin – kan delegaterna rösta på vem de vill. Det var det som hände i valet 2016, då Bernie Sanders var den populäraste kandidaten bland de demokratiska väljarna, men den etablerade demokratiska partitoppen ändå valde att stöda Hillary Clinton, som ställde upp i presidentvalet mot republikanernas Donald Trump, med välbekant resultat. Utgångspunkten är ändå den att de olika staternas delegater ska fördela sina röster utgående från resultatet av folkomröstningen. Och för att göra saken ännu mer invecklad, så är det inte nödvändigtvis den kandidat som får mest röster av folket som blir ”tilldelad” flest elektorer, utan det hänger också på vilka koefficienter som gäller för olika valområden. Således slutade alltså valet i Iowa med att Sanders fick överlägset mest röster, 43 700, mot utmanaren Pete Buttigiegs 37 600. Trots det visade till slut kontrollräkningar att Buttigieg fick 13 delegater och Sanders 12, vilket betydde att Buttigieg officielt utropades som segrare. För Joe Biden var valet i Iowa ”ett slag i solar plexus” som han uttryckte det själv – Biden fick endast 15 procent av rösterna mot Sanders 25, och blev fyra. Elizabeth Warren blev trea med 18 procent.

Bernie Sanders tog – på sätt och vis – revansch i New Hampshire den 11 februari, där han igen fick mest röster, med 25,6 procent mot Buttigiegs 24,3. Men igen stod valmatematiken på Buttigiegs sida, då båda kandidaterna fick 9 delegater var. Resultatet är att trots att Sanders fått mer röster i båda de första primärvalen, är det Buttigieg som rent numeriskt leder valet med 22 elektorer mot Sanders 21. Trea i New Hampshire var Amy Klobuchar med 19,7 procent och trea Elizabeth Warren med 9,2 procent. Biden kom först på femte plats med drygt åtta procent av rösterna. Nästa valomgång hålls i South Carolina den 29 februari.

Lämna en kommentar