Bostadslösa allt mer utsatta – trots sjunkande antal

av Ny Tid

Bostadslösheten i Finland sjunker stadigt, visar färska siffror från Finansierings- och utvecklingscentralen för boende, Ara. I slutet av 2019 fanns enligt Aras siffror 4 600 ensamlevande bostadslösa, vilket är 280 färre än i fjol. Antalet långtidsbostadslösa har sjunkit från 3 000 år 2010 till under 1 000 i fjol. Antalet bostadslösa familjer var i slutet av 2019 264. En fjärdedel av de ensamlevande bostadslösa är invandrare.

Intresseföreningen för bostadslösa Vva varnar trots den positiva trenden ändå i ett pressmeddelande för att de officiella siffrorna inte nödvändigtvis visar hela sanningen: enligt föreningen syns de som har det sämst ställt inte alltid i statistiken. Vva:s egen uppskattning är att bostadslösheten i huvudstadsregionen tvärtom har ökat, och att de som har det sämst är i allt sämre skick och de mest utsatta lever under allt större otrygghet. Vva lyfter bland annat fram situationen för bostadslösa invandrare, som föreningen beskriver som ”ohållbar”. Också de ungas situation har enligt Vva förvärrats. Vva påpekar att unga ofta ramlar ut ur statistiken, eftersom många av dem lever ett sorts nomadliv och sover under korta perioder hos släktingar, vänner och bekanta – och kan alltså lått undvika att bli klassade som bostadslösa. Enligt Jussi Lehtonen, som är förman för Vva:s lågtröskelservice, syns den försämrade situationen tydligt ute på fältet.

– Det syns tydligt att de ungas andel har ökat. Förutom bostadslöshet lider de unga ofta av drogproblem och brist på verktyg för att styra upp sina liv. Många har bakgrund inom barnskyddet.

Enligt Aras statistik lever två tredjedelar av de bostadslösa tillfälligt hos släktingar eller vänner. Kring 750 personer levde i slutet av 2019 utomhus, i trapphus eller i skyddshärbärgen, medan drygt 400 bodde i härbärgen och drygt 300 i institutionsartade enheter.

– Så länge som det är skriande brist på överkomliga lägenheter, kommer vi att ha bostadslöshet, säger Vva:s verksamhetsledare Sanna Tiivola enligt pressmeddelandet.

– Det behövs fler förmånliga Ara-lägenheter i tillväxtcentren, framför allt i Helsingfors och huvudstadsregionen. Helsingfors andel av bostadslösheten är nära 40 procent.

Enligt Tiivola behövs tydliga åtgärder om regeringen ska nå sitt mål och halvera bostadslösheten under den här regeringsperioden.

Enligt Vva:s boenderådgivare Ulla Pyyvaara är många av de bostadslösa eller de som behöver hjälp för att undvika bostadslöshet ”helt vanliga människor” som av orsak eller annan vräks ur sina hem för att de inte klarar av att betala hyran.

– I dag fick vi femton samtal, varav sju var sådana som står under vräkningshot och resten var bostadslösa som bokade tid för rådgivning.

Foto: Vva

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.