Författarbesök till skolor i Svenskfinlands alla regioner

av Ny Tid

Läscentrums svenskspråkiga projekt En författare till varje skola nådde ut till skolor i alla svenskspråkiga regioner under 2019, meddelar Läscentrum i ett pressmeddelande. Under förra året fick 1546 elever i 23 skolor ta del av projektet, som startade 2013 ur behovet av att nå ut till små skolor framför allt på glesbygden. Projektet levde upp till sitt namn i varje fall i sydvästra skärgården och norra Österbotten, där minst en författare verkligen besökte alla skolor i områdena.

Enligt Läscentrum har nästan alla svenskspråkiga elever i landet tack vare projektet och andra besök fått träffa en finlandssvensk författare. Träffarna har enligt pressmeddelandet visat sig ha en stor effekt för läsintresset.

– Möjligheten att få vara med i En författare till varje skola motiverar eleverna, det är roligt att se människan bakom en bok, det ökar ofta intresset för läsning av samma författare eller genre. Alla deltar mer aktivt i litteraturundervisningen då de vet att de får träffa författaren sedan, säger läraren Darling Esselström-Antikainen som deltog i projektet med sin klass.

En återkommande kommentar i responserna är att författarbesöket får eleverna att inse att det finns en finlandssvensk litteratur som är skriven för dem. För många elever är den bok de läst för att förbereda sig den första finlandssvenska bok de läst. Läscentrum strävar efter att erbjuda besök med en författare som har lokal anknytning.

– Genom det här projektet får alla skolor, också de som har sämre ekonomiska förutsättningar, möjlighet att få författarbesök, säger författaren Malin Klingenberg, just nu aktuell med barnboken Fisens liv.

– Som författare får också jag möjlighet att besöka skolor jag annars inte skulle åka till, vilket känns fint, intressant och givande. Och jag tycker också att skolorna har varit välförberedda, alla har gemensamt läst någon av mina böcker före besöket, vilket gör att både eleverna, lärarna och jag får ut maximalt av besöket.

Projektet omfattar alla tre skolstadier. Kommunerna deltar med en euro per elev som deltar, och Svenska kulturfonden och Konstsamfundet täcker resten av kostnaderna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.