Tollanderska priset till Fagerholm — Andtbacka dubbelpremierad

av Ny Tid

Monika Fagerholm fick Finlands mest prestigefyllda litteraturpris på 40 000 euro för romanen Vem dödade Bambi? Ralf Andtbacka, som tidigare på dagen fick Runebergspriset, premierades också på Svenska litteratursällskapets årshögtid. Bland pristagarna finns också bland annat Ny Tids tidigare chefredaktör Nora Hämäläinen.

Författaren Monika Fagerholm tilldelades Svenskfinlands mest prestigefyllda litteraturpris, det Tollanderska priset, på Svenska Litteratursällskapets årshögtid på onsdagen. Priset går på 40 000 euro. Fagerholm får priset för romanen Vem dödade Bambi? Prismotiveringen lyder:

”I sitt banbrytande författarskap har Fagerholm förnyat det skönlitterära språket och blivit stilbildande inom det svenska språkområdet. Hennes verk är en inspirationskälla framförallt för unga kvinnliga författare i Finland och internationellt. I sin senaste roman visar Fagerholm hur våld söndrar både sitt offer och sin förövare. Med en kännspak kombination av närhet och distans synliggörs ömsesidiga beroenden av vänskap, begär, konkurrens och makt. Vid sidan av sitt nydanande och samhällsrelevanta författarskap har Fagerholm genom sin skrivskola främjat andra skribenters skönlitterära utveckling, och därmed den svenska och finska samtidslitteraturen.”

Ralf Andtbacka, som tidigare på dagen mottog Runebergspriset på 20 000 euro för sin poesibok Potzdamer Platz. En dikt, premierades av SLS med ett pris p 10 000 euro. Motiveringen: ”Om den preussiska Siegesgöttin högt över Unter den Linden var Berlins kännetecken för resenärer som Strindberg och Munch, är den blåvita U-Bahnskylten som lyser från Ralf Andtbackas omslag i dag stadens mer jordnära symbol, och Potsdamer Platz växlingsrika historia dess moderna bakgrundstext. Andtbacka förenar innovativt platsens minne med dagbok, dikt och sociologi i ett rikt, mångskiktat verk.”

Pris på 20 000 euro gick till Malin Kivelä för romanen Hjärtat, som även var nominerad till Runebergspriset, till Robert Åsbacka för romanen Till livets slut, till Marika Tandefelt för bokserien Svenskan i Finland – i dag och i går, samt till Annina Enckell för dramatiseringen av Susanna Alakoskis bok Bomullsängeln, som sattes upp som pjäs på Wasa Teater.

Bland pristagarna fanns också Ny Tids tidigare chefredaktör Nora Hämäläinen som fick ett pris på 10 000 euro för boken Är Trump postmodern? En essä om sanning och populism. Ett pris på 3 000 euro gick till Mattias Björkas och Thomas Ekström för boken Vasas flora och fauna. Atlas (noter, texter, bilder).

Foto: Nina Ahtola

Lista på alla prismottagare och motiveringar finns på SLS webbsida. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.