HS: Fotografen Susanna Majuri död

av Ny Tid

Den internationellt kända finländska fotografen Susanna Majuri har dött, uppger Helsingin Sanomat, och citerar Majuris kurator.

Majuri avled enligt HS plötsligt den 5 mars, och blev endast 41 år gammal.

Den i Järvenpää födda fotokonstnären är framför allt känd för sina drömska fotografier av modeller under vatten. Hon studerade konst och fotografi vid Konstakademin i Åbo och Konstindustriella högskolan i Helsingfors, därifrån hon blev magister 2007. Majuri bodde och verkade i Helsingfors.

Majuris verk har ställts ut i betydande salonger och publicerats i internationella publikationer världen över. Hon har haft egna utställningar bland annat i Fotografiska museet i Helsingfors, Fotografiska museet i Charleroi i Belgien och Sogn of Fjordane-museet i Norge. Hon är också känd för sin omslagsbild till den omåttligt populära popgruppen PMMP:s skiva Veden varaan (2009). År 2018 mottog hon statens pris för fotografikonst.

– Susanna Majuri var en intelligent och otroligt talangfull konstnär. Hon hade en personlig vision och ett unikt sätt att framställa den, säger galleristen Rauli Heino på Galleria Heino till Yle.

– Hon var glad och alltid hjärtlig.

Majuris verk ställs som bäst ut på en samutställning med finländska konstnärer på Island.

Foto: Susanna Majuri: Gravity, 2011.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.