David Graeber är död

av Ny Tid

Under torsdagen 3.9 spreds nyheten om att antropologen och anarkisten David Graeber har gått bort. Han blev 59 år. Dödsorsaken hade i skrivande stund ännu inte offentliggjorts. Graeber är kanske mest känd för sina böcker Skuld – de första 5000 åren och Bullshit Jobs. Han har också skrivit om byråkrati och om direktdemokrati. Graebers böcker är ambitiösa försök att kartlägga stora och komplexa fenomen. Det som också utmärker Graeber är att han rörde sig mellan akademin och aktivismen. Han var till exempel en viktig röst i Occupy Wall Street-rörelsen.  I dagens läge växer inte välkända kapitalistkritiker på träd, men Graeber var en av dem. Han lyckades förmedla samhällsprocesser på ett lättillgängligt sätt, vilket boken om så kallade bullshit jobs är ett ypperligt exempel på.

Bilden föreställer Graeber i Amsterdam 2015 Foto: Guido van Nispen/CC

Lämna en kommentar