Tre frågor till dramapedagogen Ellu Öhman och regissör Milena Parland

av Ny Tid

… som arbetat med Ad Astras projekt Digisagor.

Utgående från olika fester har Öhman (t.h. på bilden) och Parland utvecklat sagor, som via en audioplattform på Ad Astras hemsida finns tillgängliga på fem olika språk. Under pressträffen som ordnades samlades barn för att lyssna på sagor. Barnen lyssnade andäktigt och memorerade skickligt ord på olika språk som förekom i sagorna.

1. Hur har projektet gått till i praktiken?

– Projektet, som pågått sedan 2018, utgår från texter i Festkalendern som Ad Astra gjort. Texterna förvandlar festerna till sagor. I de fall vi inte hittat en bakgrundstext har vi utgått från Milenas nyskrivna bok Jadekaninens gryta som publicerats på förlaget Litorale. Bokens sagor beskriver barn som firar olika fester. Sagorna har sedan lästs upp på fem olika språk: finska, svenska, ryska, engelska och arabiska. Ett antal proffsberättare samlades ihop och vi samarbetade dessutom med Sibelius-Akademin. Det var viktigt för oss att samarbeta med musiker som kan musiken som kopplas ihop med en viss saga, det vill säga musiker som är en del av kulturen i fråga. Så småningom kommer vi att utveckla sagor för finlandssvenskt teckenspråk. Vi skulle också gärna sammanställa 12 sagor, en för varje månad. Det vore också fint att kunna ha sagor på samiska, som är ett av nationalspråken.

2. Vilket är målet med projektet?

– Vi vill stötta familjer med olika kulturer, religioner och språk. Vi hoppas också att majoriteten ska lära sig om sina egna traditioner, men också andras, så att vi kan förstå varandra bättre. Det är lätt hänt att majoriteten blir blind för sin egen kultur. Det är viktigt för alla barn att kunna vara stolta över sina egna traditioner.

3. Vilken betydelse har projektet nu under corona-pandemin?

– Också före corona-tiden jobbade Ad Astra med material som kan spridas brett, som Festkalendern och våra böcker (När månen skrattade och Jadekaninen). Nu när det ordnas så få kulturevenemang för dagis- och skolbarn är det viktigt att kunna skapa kulturupplevelser där barnen själva kan vara aktiva.

Bilden föreställer Munther al Ani och Ellu Öhman. Foto: Ad Astra. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.