Sonja Vuori premierades för teaterkritik

av Ny Tid

Kritikbyrån har utsett ”Årets kritiska text”, en tävling som utlystes i november, och till vilken allmänheten uppmanades nominera kritiktexter som publicerats i finlandssvenska medier under 2020. Den enväldiga domaren, författaren Tuva­ Korsström­, valde teaterkritiker Sonja Vuoris essä ”Jag ser min döda bror på scenen och allt är bra”, som publicerades i Hufvudstadsbladet den 1.3.2020, till vinnare.

I sin prismotivering skriver Korsström att Vuoris essä ”är unik. Den är skriven av en teaterbesökare som försatts i en outhärdlig situation – att se hur en bortgången, älskad människa fiktionaliseras. Sonja Vuori skriver självutlämnande om sin sorg efter broderns död. Med en kritikers ryggmärgsreflex analyserar och utvärderar hon samtidigt föreställningen, som handlar om unga psykotiska människor på ett sjukhus. Det blir en beskrivning av teater när det är som bäst, när det handlar om livet. Sonja Vuori definierar kritikerns uppgift – att vara den som skriver ner upplevelsen, den som ser helheten och – i bästa fall – skönheten.”

Vuori har länge skrivit teaterkritik för Hbl och har även ett förflutet som kritiker för och redaktionssekreterare på Ny Tid (då med efternamnet Mäkelä). Priset går på 1 000 euro, och överräcktes i samband med evenemanget Ode till kritiken den 30.11.

Bland de 33 nominerade texterna fanns också fyra som publicerats i Ny Tid: Pontus Kyanders konstessä ”Blindhet och förmörkelse i Tacita Deans Antigone” (Ny Tid 4/2020), Tom Karlssons bokrecension ”Ecce Animalia” (Ny Tid 6-7/2020), Hanna Riisagers bokrecension ”Förberedelse för avfärd” (Ny Tid 8/2020), samt Jessika Holmlunds essä ”Synliggörandets politik” (Ny Tid 9/2020).

Kritikbyrån är en förening som med stöd av Svenska kulturfonden arbetar för att utveckla och stärka den finlandssvenska kulturkritiken och förbättra de finlandssvenska kritikernas arbetsmöjligheter.

Foto: Benjamin Hammond

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.