Norska Amedia hackat – 80 tidningar uteblir på onsdag

av Ny Tid

Den norska, arbetarrörelsen nära stående, mediekoncernen Amedia hackades på tisdag kväll, och som resultat kommer inga av de kring 80 lokaltidningar som hör till koncernen ut i papper i dag, onsdag. Det skriver koncernen på sin webbplats. Det fråga om ett angrepp mot IT-systemet hos A-medias dotterbolag Amedia Teknik som gör att de verktyg som används för att hantera utgivning av papperstidningar, prenumerationer och annonsering inte fungerar som de ska, uppger koncerndirektören för teknik, Pål Nedregotten, i ett pressmeddelande.

— Situationen innebär att inga papperstidningar publiceras på onsdag eller till dess att situationen blir löst.

Enligt Nedregotten utesluter man inte att prenumeranters kontouppgifter kan ha äventyrats, även om det för tillfället inte finns något som direkt tyder på det.

— Om personuppgifter kommit i fel händer, informerar vi de berörda snabbast möjligt.

Nedregotten uppger att ser tar ytterst allvarligt på det skedda. Ärendet har polisanmälts, och Amedia kommer att se över sin datasäkerhet, enligt honom. Norska rundradiobolaget NRK uppger att landets största tidningsutgivare Schibstedkoncernen har höjt beredskapen på sin datasäkerhetsavdelning på grund av det skedda.

Amedia är efter Schibsted Noges näst störst mediekoncern, och har en lång historia med arbetarrörelsen. Den grundades 1948 som Norsk Arbeiderpresse för att finansiera norsk arbetarpress. Under 1900-talet finansierades A-pressen, som den hette, i huvudsak av Arbeiderpartiet och fackcentralen LO. Arbeiderpartiet drog sig ur 1995 då Amedia börsnoterades, och i stället kom norska Telenor och finska Sanoma in som delägare. Amedia avnoterades 2003 och då drog sig också Sanoma ur. I dag ägs koncernen av den oberoende Amediastiftelsen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.