Teatrarna kräver öppna dörrar efter 20.1

av Ny Tid

Intresseorganisationen Finlands Teatrar rf kräver att coronapasset tas i bruk för lågrisktillställningar, som teater, efter att de nuvarande restriktionerna förfaller den 20 januari. Det uppger organisationen i ett pressmeddelande. Regeringen meddelade strax innan jul att nya restriktioner tas i bruk i slutet av januari, som bland annat gäller utlandsresor och restaurangers och barers öppethållningstider. Regeringen ville dock inte stänga teatrar och uppgav att den utgår från att tillställningar med numrerade platser för publiken kan genomföras med krav på uppvisande av coronapass. Regionalförvaltningsverken är dock de som i slutändan fattar beslut om tillställningar, och på många håll i landet har de tyckt annorlunda, och såväl i huvudstadsregionen som i Österbotten och Egentliga Finland, kommer teatrarna att tvingas stänga sina dörrar fram till 20.1.

Finlands teatrar kräver nu i första hand att fältets aktörer, och framför allt de frilansar som blir arbetslösa, får det ekonomiska stöd de behöver, främst från staten, men också från kommuner och stiftelser. Organisationen uppger att misstagen från de tidigare stödrundorna inte får upprepas, utan att stödformerna måste vara tydliga och fungerande, så att pengarna verkligen hittar fram till de behövande.

Pressmeddelandet uttrycker ändå en frustration över den rådande situationen, att teatrar nu igen helt tvingas slå fast dörrarna – trots att så gott som inga smittkedjor under hela pandemins gång kunnat spårats till teatrarna, trots att teatrarna tagit hygien- och säkerhetsfrågor på största allvar, och trots att vi i dag har ett coronapass, som ska garantera att endast friska och vaccinerade kan gå på teater.

”Vi hoppas naturligtvis att epidemiläget lättar så att de strikta restriktionerna kan slopas så snart som möjligt, så att föreställningarna kan återupptas och publiken släppas in på teatern igen”, uppger diplomatiskt Finlands Teatrars viceordförande, Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin, i det finskspråkiga pressmeddelandet.

Finlands Teatrar riktar också en känga mot att regeringen och regionförvaltningsverken inte tycks kunna dra åt samma håll då det gäller hanteringen av coronakrisen – regionförvaltningsverken har flera gånger instiftat strängare restriktioner för teatrar och publiktillställningar än regeringen krävt – eller önskat.

”Teatrarna, branschens frilansar och det kulturälskande publiken klarar inte av en tredje vår utan föreställningar och gemensamma möten”, säger Finlands Teatrar rf:s verksamhetsledare Kaisa Paavolainen.

Foto: Cata Portin

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.