”Finländskt fredsinitiativ som räddare”

av Ny Tid

Folk är oroliga över hur freden skall kunna bevaras i Europa samtidigt som man är trygga med Finlands alliansfria ställning till försvarsorganisationer. Olika länder rustar och spänningen bara stiger kring Ukraina. Även i Östersjön pågår oroande aktivitet.

Vi är tacksamma över president Sauli Niinistös trevare för att uppnå lösningar och utrikesminister Pekka Haavistos sansade hållning. Våra förutsättningar att ta nya fredsinitiativ har säkert ökat efter statsminister Sanna Marins klara ställningstagande att Finland inte kommer att ansluta sig till Nato under denna regeringsperiod.

Nu borde Finland ta initiativ till lösningar i de frågor som är kontroversiella. Krims och Dombassområdets ställning bör få en lösning. Ukraina bör också ges säkerhetsgarantier, så att landet inte behöver ansluta sig till Nato. En Natoanslutning kunde dessutom öka instabiliteten i Ukraina och sålunda spänningarna i området. En kvistig fråga är också missilramperna, som vid behov kan laddas med kärnvapen i Rumänien och Polen.

Vi vill uppmärksamma regeringen om landets lagstiftning att inte skicka krigsmaterial, soldater eller rådgivare till krisområden.

Ökar man hatretoriken och krigshetsen i detta skede kan de bli självtändande.

Finland borde också ratificera FN-avtalet om totalt kärnvapenförbud (TPNW), som redan signerats av ett 60-tal länder.

Österbottens Vänsters svenska sektion

2 kommentarer

Pontus Kyander 24 februari, 2022 - 09:37

Skrevs detta brev i Vasa eller Moskva? För mig som medverkande i Ny Tid är det en skam att se en text som så till den milda grad negligerar Ukrainas folkrättsliga status. Donbasregionen och Krim i sällskap med övriga Ukraina har idag fått sin Endlösung genom en fullskalig rysk invasion. Jag läser min egen tidning, och skäms. Stöd Ukraina, och stöd ukrainarnas fortsatta kamp för oberoende, som vi en gång stödde Vietnam o a stater under stormaktsförtryck. Ukrainarna kommer att behövas både vapen och moraliskt stöd, och Ryssland måste avskäras ekonomiskt så långt som möjligt. Stöd de små ländernas oberoende. Ryssland är de facto en expansiv fascistisk stat. Stå emot fascismen, eller kryp själv en dag för övermakten.

Reply
Tobias Andersson ÖSTERKULLA SIBBO 8 mars, 2022 - 13:45

Utan Putler saknas det tillräckligt reella alternativ till den Washingtoncentrerade ordningen där bara mer exploatering å bedrägeri står på menyn.

Han är ein auktoritär landsfadersgestalt som ba försöker förhindra att det ryska imperiet löses upp och slutar erbjuda ett reellt alternativ till Väst (dvs. någonting verkligt).

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.