Ukrainsk aktivist kallar till fredsdemonstrationer

av Ana Valdés

Upp till 5 000 personer demonstrerade i lördags i den östukrainska staden Charkiv mot ett ryskt maktövertagande. Ny Tid har talat med en av initiativtagarna till protesten. 

Feministen och HBTQI-aktivisten Anna Sharyhina och hennes organisation Sphere är en flera ukrainska grupper som står bakom en kallelse till demonstrationer mot det förestående hotet om krig och den ryska invasion, varav den första i skrivande stund ska gå av stapeln ett par dagar efter denna tidnings pressläggning. Sphere är en grupp av och för kvinnor som arbetar för jämställdhet och för gender- och sexuella minoriteters rättigheter. Gruppen är utsatt för ständiga hot och trakasserier: både homofober och krigsälskande nationalister avskyr Sphere.

Sharyhina säger till Ny Tid att hon önskar att alla kvinnor i Ukraina skulle sluta upp kring deras arbete.

 – Jag är visserligen lesbisk och bekänner en lesbisk identitet men jag vill att andra kvinnor ska känna att vi kämpar också för deras sak. I vår grupp finns det plats för alla kvinnor, oavsett om de väljer att gifta sig med män eller inte, om de väljer att ha barn eller inte.

– För oss kriget är en provokation mot allt vi tror på, vi tycker att kriget handlar om makt och maktmissbruk. Både Ryssland och NATO visar sin krigsvilja men vi, folket, feminister och fredsaktivister, vill visa annat, säger hon.

– Sedan NATO bombade Belgrad har vi sett hur den militära upprustningen i regionen ökar varje dag, nu förbereds aktioner mot NATO i hela Europa. Vi tycker inte att NATO har någon plats i Ukraina och finner det mycket oroande att Joe Biden skickar trupper hit och samtalar med Turkiets president Erdogan. Vi vet sedan länge vilken roll Turkiet spelar i regionen, och sedan kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan över territoriet i Nagorno Karabach vet vi att krigsvindarna blåser hårt här.

Kallelsen till demomstrationer riktas till alla orgsanisationer och föreningar i Ukraina och man förväntar sig stora marscher i både Kiev och Charkiv, landets näst största stad. I samband med Krimkrisen 2014 tog ryskvänliga separatister med stöd av den ryska militären kontroll över området kring städerna Luhansk och Donetsk invid östgränsen. Många fruktade då att också Charkiv, ett par hundra kilometer norrut, också vid den ryska gränsen, skulle falla under Kremls inflytande. 

– 2014 kunde vi enas kring ett gemensamt mål – att skydda Charkiv från det pro-ryska upproret. Vi bildade en enad front och de ryska planerna på att skapa en icke-republik här havererade, säger Sharyhina.

– I dag är Charkiv hotat igen, med ryska trupper nära gränsen. Vissa krafter vill visa en ”bild” av att folket i Charkiv välkomnar dem. Charkiv är en miljonstad. Det bor olika människor här, med olika syn på världen, men när vi är i fara förenas vi kring ett mål. Idag är vårt mål att skydda ukrainska Charkiv. Det är dags att gå ut och berätta för hela världen: ”Charkiv är en ukrainsk stad, och inget annat!”

– Idag förenar vi våra ansträngningar för att försvara vår stad, vårt hemland och vår framtid! 

Foto: Stas Kartashov

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.