Den svenska högern är skrämmande enig

av Lisa Gemmel

I skrivande stund är det runt 100 dagar kvar till det svenska valet och det är oroväckande jämnt mellan höger- och vänsterblocken. I den senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos skulle det rödgröna blocket få 177 mandat i riksdagen och högerblocket 172 mandat. Två partier ligger under fyra procent – Liberalerna och Miljöpartiet – vilket är den mängd röster som krävs för att få riksdagsmandat. Deras vara eller icke vara i riksdagen efter den 11 september kan forma hela mandatperioden.

Länge trodde jag att Magdalena Andersson skulle få göra historia även som den första kvinna som blivit statsminister efter ett val. Nu är jag inte längre så säker.
Moderaterna och Kristdemokraterna har under hela den gångna mandatperioden varit tydliga med att de vill bilda regering tillsammans, något de nu är beredda att göra med stöd av rasistiska Sverigedemokraterna. Till denna oheliga allians har även Liberalerna slutit sig.
Högersamarbetet har en plattform där alla är beredda att samarbeta med varandra, i alla fall i frågor som rör brott, straff och migration. Med ett pensionsutspel i maj visade partierna även att de kan komma överens i frågor där de står långt ifrån varann, som pensioner och socialförsäkringar.

Magdalena Anderssons regeringsbas består, utöver Socialdemokraterna, av Vänsterpartiet, Centerpariet och Miljöpartiet. Det är en instabil grund för en regering. Miljöpartiet har länge legat under de fyra procent som behövs för att komma in i riksdagen.
Centerpartiet har med 31 av 349 mandat i riksdagen lanserat sig som ”den breda mitten” i svensk politik. Partiet har varit del av det underlag som kunnat säkra ett socialdemokratiskt regeringsinnehav sedan 2018, men har vägrat rösta på förslag som förhandlats med ”ytterkantpartierna” Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det senaste året har den inställningen gjort att de tappat hälften av väljarstödet och mätningar visar att centerpartistiska väljare hellre vill att partiet förhandlar till vänster än med Sverigedemokraterna.

Socialdemokraternas skakiga regeringsunderlag har lett till tre regeringsombildningar sedan sommaren 2021 och att regeringen inte fick igenom hela sin budget. Väljarna verkar gilla Magdalena Andersson, men frågan är om det räcker för att ge en instabil regering förtroende ännu en gång.
Bortom regeringspusslet står stora frågor på spel. Det svenska skolsystemet är trasigt och läcker pengar till vinstdrivande skolkoncerner. Människor, framförallt kvinnor, som arbetat hela livet får pensioner som de knappt kan leva på. Socialdemokraterna går till val på att höja taket i arbetslöshetsförsäkringarna, Moderaterna vill försämra alla trygghetssystem.
Blir Moderaternas Ulf Kristersson statsminister kommer Sverige att bli kallare. Skolkoncernerna kommer att fortsätta att göra miljonvinster på skattemedel och det kommer att bli ännu svårare att vara fattig.
Magdalena Andersson får sätta allt sitt hopp till att Miljöpartiet håller sig kvar i riksdagen och att Centerpartiet vill förhandla med Vänsterpartiet och på så sätt försöka rädda den svenska välfärden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.