Blixtrande attack mot sossarna

av Janne Wass

Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar anser sig i dag representera det enda vänsterpartiet i Sveriges politik. Socialdemokraterna har övergett arbetarklassen och anammat högerblockets problembeskrivningar, säger hon till Ny Tid. 

 

Söndagen den 11 september röstade det svenska folket fram en ny riksdag. Som brukligt är i svensk politik, blev det en brakseger för Socialdemokraterna (S). Partiet fick drygt 30 procent av rösterna, två procentenheter mer än 2018. Tvåan, Sverigedemokraterna (SD), höjde sitt stöd med tre procentenheter, men stannade ändå på betryggande 10 procentenheters avstånd från S. Men på grund av det från finländsk horisont sett märkliga blocksystemet i den svenska politiken, blev det ändå högern som fick första tjing på att grunda regering. Moderaterna (M) knep nämligen tredjeplatsen med 19 procent av rösterna, och då M öppnat dörren för samarbete med SD, stod det klart att det blåbruna oppositionsblocket samlade en procent fler röster än det rödgröna regeringsblocket. SD förblev ändå utanför regeringen, som i dag består av Moderaterna tillsammans med småpartierna Kristdemokraterna och Liberalerna. Tillsammans representerar den nya regeringen bara 29 procent av folkviljan. Sverigedemokraterna är däremot så kallat stödparti, på samma sätt som Vänsterpartiet i den förra regeringen – och med SD:s stöd balanserar regeringen på en prekär 50 procents linje i riksdagen. På grund av att SD:s stöd varit nödvändigt för den nya borgerliga regeringen, har partiet enligt många analytiker i praktiken kunnat diktera det mesta i det så kallade Tidöavtalet som motsvarar det vi i Finland kallar regeringsprogram. 

– Kollektivavtalet har börjat naggas i kanterna, ramverket kring det svenska arbetslivet har förstörts och vi har fått allt mer otrygga anställningar. 

– Valdeltagandet var nästan rekordhögt. Det visar att tron på Socialdemokraterna efter den förra regeringen har förbrukats. 

Det säger Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar till Ny Tid under ett besök i Helsingfors i oktober. Att det nu är M och inte S som bildat regering beror enligt Dadgostar på att S inte har lyckats presentera en trovärdig vision för sin välfärdspolitik. Snarare, anser hon, har Socialdemokraterna, liksom högerpartierna, låtit SD definiera den politiska dagordningen. 

 

Återupprätta arbetarklassen

Dadgostar är vänsterns nya stjärna i Sverige. När Jonas Sjöstedt 2020 avgick från posten som Vänsterpartiets ordförande, fanns egentligen inga andra alternativ till efterträdare än Nooshi Dadgostar. I dag lotsar hon sitt parti med samma självklarhet som hennes finländska kollega Li Andersson. 

Född i Skåne 1985 till iranska föräldrar, växte Mehrnoosh ”Nooshi” Dadgostar upp i Göteborg, där hon tidigt aktiverade sig i djurrättsfrågor och inledde sitt politiska värv i Ung Vänster. Hon började studera juridik, men politiken drog det längre strået. 2014 valdes hon för första gången till riksdagen. Här har hon framför allt profilerat sig i bostadsfrågor. Bara ett halvt år efter att hon tillträtt som partiordförande, fällde Vänsterpartiet den socialdemokratiska Löfven-regeringen efter att den, tvärtemot regeringsavtalet, föreslog marknadshyror för bostäder. Socialdemokraternas svek mot vänstern är något som Dadgostar ständigt återkommer till under vår 20 minuter korta intervju i, något ironiskt, finska socialdemokraternas högborg Paasitorni. 

– Det har inte gått att försörja sig i arbetarklassyrken sedan 70-talet. Sossarna har inte lyckats återupprätta välfärden, skolan och sjukvården. Det finns ett stort missnöje i Sverige med den politik som förts, och det finns en grogrund för en ny vänsterpolitik. Det har Socialdemokraterna inte lyckats utnyttja, utan har tvärtom slagit ihop sig med Centern mot Vänsterpartiet. 

 

Ingen dörrmatta

Berättelsen om det moderna Sverige har enligt Dadgostar blivit en berättelse om medelklassen, där arbetarklassen glömts bort. Men S ”lyssnar mer på Centern än på fältet”. 

– Det här måste vänstern nu bryta med. Socialdemokraterna har tappat berättelsen om det moderna Sverige, som byggs upp av arbetarklassen. Nyindustrier som stål utan kol är en som Sverige är världsledande i, och flertalet nya industrier är centrala i uppbyggandet av Sveriges framtid. 

Trots detta har den svenska arbetarklassen fått se sin situation ständigt försämras av en nyliberal politik, anser Dadgostar. 

– Kollektivavtalet har börjat naggas i kanterna, ramverket kring det svenska arbetslivet har förstörts och vi har fått allt mer otrygga anställningar. 

Vänsterpartiet i Sverige har under decennier haft svårt att få sin röst hörd i politiken. I riksdagsvalet fick V 6,7 procent av rösterna, ett ras från tidigare vals drygt 8 procent. Traditionellt har ändå partiets stöd legat på mellan 5 och 7 procent, egentligen ända sedan 80-talet – med ett kort undantag under Gudrun Schymans ledning på 90-talet, då V var uppe i hela 12 procents stöd. Under hela partiets 105-åriga historia har Vänsterpartiet inte suttit i regering en enda gång. Däremot har det ofta fått agera så kallat stödparti för socialdemokratiska regeringar. 

– När vi fällde regeringen över frågan om marknadshyror visade Vänsterpartiet att vi inte är en dörrmatta, att vi inte accepterar försämringar för de som redan har det sämst ställt, säger Dadgostar.

 

Slut på marknadsexperimenten

Vänsterpartiet, säger Dadgostar, vill satsa på den svenska skolan och vården samt trygga tillgången till grön och rättvist prissatt energi, i stället för att utelämna dem som lekstuga för vinstkapitalister. 

– Det handlar inte bara om el, utan om att vi måste ta tillbaka grundtryggheten från marknadsexperimenten på ett kraftfullt sätt. 

Nooshi Dadgostar talar på ett självklart sätt om vad som ska ske ”när vi tar makten”, som om statsministerposten låg alldeles bakom hörnet för Vänsterpartiet. I själva verket har partiet snarast fått kämpa om att överhuvudtaget tas på allvar som en seriös samarbetspartner av alla partier förutom Socialdemokraterna och lilla Miljöpartiet, som i år med nöd och näppe tog sig över röstspärren på 4 procent för riksdagsmedverkan. 

– Det är självklart att vi ska sitta med i nästa regering, säger Dadgostar, som beskyller Socialdemokraterna för att dansa efter Centerns pipa i fråga om regeringsbildning. 

– Det är Centern som satt oss i en pariaposition, då de vägrat att samarbeta med oss i regering. 

– Vi ser med avund och glädje på Finland, där Vänsterförbundet sitter med i regering, och som har en person som Li Andersson som utbildningsminister.

 

Foto: Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.