Elly Schlein vänsterns hopp i Italien 

av Christin Sandberg

Elly Schlein tar över som Socialdemokraternas ordförande i Italien och erbjuder en politisk vision som värnar om social rättvisa och klimatfrågor.

 

Nytt hopp tändes hos den krisande vänstern när Elly Schlein något överraskande valdes till de italienska Socialdemokraternas nya partiledare. Den före detta europaparlamentarikern beskrivs som den radikala politiker och friska fläkt som landets största oppositionsparti så väl behöver för att återfå väljarnas förtroende. Men högerns dominans är stark, interna partiproblem kniviga och väljaropinionen svårflörtad.

– Vi kommer att bli ett problem för Meloni och hennes regering, var de första ord Schlein yppade som nyvald partiledare för ett par månader sedan.

 

Vänsterprofil skakar om 

Då hade hon precis röstats fram av de unga, av de mer vänstersinnade socialdemokraterna och av aktivister från migrations-, människorätts- och miljörörelsen. Segern lär vara ett resultat av att partiledaromröstningen var öppen för alla, även medborgare som ej var partimedlemmar.

Schlein är en radikal vänsterprofil, både uttalat antirasist och feminist. En gång i tiden lämnade hon partiet i protest mot den tidigare premiärministern Matteo Renzis marknadsliberala politiska agenda som drog partiet mot mitten.

Senatorn och partikollegan, Cecilia d’Elia, kallade Schleins seger en jordbävning.

För första gången någonsin har därmed Italien två kvinnor på nyckelposter i politiken. Den ena sägs ha berett vägen för den andra. Samtidigt beskrivs Schlein som premiärminister Giorgia Melonis raka motsats. Men gemensamt har de att kämpa mot machopolitiker, objektifiering och interna intriger i respektive parti.

Schlein är en radikal vänsterprofil, både uttalat antirasist och feminist. En gång i tiden lämnade hon partiet i protest mot den tidigare premiärministern Matteo Renzis marknadsliberala politiska agenda som drog partiet mot mitten.

Progressiv familjepolitik

Schlein har, sedan hon valdes, gått hårt åt den nya migrationspakten som den sittande ytterhögerregeringen nyligen har fått igenom. Även Melonis familjepolitik kritiseras från oppositionen med Schlein i täten.

För medan Meloni vill ta itu med landets historiskt låga födelsetal genom att sänka skatterna för familjer som skaffar barn och sänka dem mer för varje barn, enligt ungersk modell, menar Schlein att de extremt låga födelsetalen är starkt relaterade till prekariatet, som många kvinnor lever i, utan arbete, med påtvingad deltid och/eller usla arbetsförhållanden. Hon har därför lagt ett motförslag som handlar om att införa tre månaders betald föräldraledighet för pappor, som inte går att föra över på mödrarna. 

– Det är en åtgärd som skulle hjälpa kvinnor, menar Schlein. Och det skulle garanterat vara en revolutionerande första åtgärd för att försöka ta ett steg mot att göra ansvarsfördelningen för barn i Italien jämställd.

Men det är inte tillräckligt. Det krävs även universella välfärdsinvesteringar och ansträngningar för att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden, menar senatorn Cecilia d’Elia.

– Utan dessa satsningar kommer inte födelsetalen att stiga, säger hon.

 

Högerns dominans stark i Italien

Elly Schlein är den första kvinnan att leda det Demokratiska partiet. Hon är öppet bisexuell, något svårsmält i ultrakatolska läger och exceptionellt i italiensk politik som alltid har dominerats av äldre (macho)män, varav en del såsom Berlusconi har kommit undan allt från anklagelser om ekonomisk brottslighet och korruption till anklagelser om sex med minderåriga, och till och med tyckts ha gått stärkta ur dessa kriser. 

Schlein är också – i en italiensk politisk kontext – ung. Däremot, menar statsvetarprofessorn Piero Ignazio skulle det vara ett stort misstag att underskatta henne på grund av åldern, eftersom hon har en både bred och mångaårig politisk erfarenhet från regional till internationell nivå. 

Senatorn och partikamraten Cecilia d’Elia anser att valet av Schlein innebär en stor förändring för partiet och inte minst en öppning mot omvärlden. Hon ser Schlein som en brobryggare mellan politiken och civilsamhället, såsom klimat-, social-, medborgarrätts- och sociala rörelser.

Men det kommer inte bli lätt. Det kommer opinionsundersökningar varje vecka och sedan Schlein valdes har partiet ökat marginellt, men i den senaste har stödet stagnerat. Högerns dominans är mycket stark. Dessutom har Schlein en grannlaga uppgift i att försöka sy ihop partiet internt innan hon kan staka ut vägen framåt för att lyfta oppositionens största parti till nya höjder.

Inte bara förlorade partiet stort i valet i september 2022. Även i regionvalen i det viktiga regionerna Lombardiet (landets mest tätbefolkade region med 10 miljoner invånare) och Lazio (där huvudstaden Rom ligger) blev en bitter förlust så sent som i februari i år.

 

Europeisk inriktning

Schlein gick till val på social rättvisa och starkt klimatarbete. Hon vill värna den offentligt finansierade sjukvården och skolan.

– Ojämlikheten och situationen på arbetsmarknaden är akuta problem i vårt land. Vi har skrämmande hög arbetslöshet och usla arbetsvillkor bland kvinnor och unga människor.

Det som talar för att Schlein ska lyckas bättre än sina föregångare är just hennes förankring i verkligheten. Och att hon talar för alla italienare utifrån ett inkluderande perspektiv. Det anser Linda Laura -Sabbadini, chef på statistikmyndigheten ISTAT.

Schlein har också en stark europeisk profil och vill se ett starkt EU, som omfattar både ekonomiskt och politiskt samarbete, vilket kan locka yngre väljare. Detta till skillnad från Meloni som utanför det ekonomiska samarbetet med EU vill se större självständighet för varje enskilt land att styra över lagar och regler med så lite inblandning som möjligt från Bryssel.

– Hon är konsekvent och tydlig i sitt ledarskap och kommer att leda partiet och hela den italienska vänstern in i framtiden, säger d’Elia och lägger leende till att hon som partiets äldsta feminist inte kan vara annat än nöjd.  N

 

Foto: European Commission /Jennifer Jacquemart

Lämna en kommentar