”Ner med regeringen!”

av Aurora Ahlroos-Lilius

Så låter det på Alexandersgatan i Helsingfors på onsdagen då tusentals demonstranter tar sig till riksdagen för att kräva verklig nolltolerans mot rasism. Klockan 17 är gatorna kring Ständerhuset täckta med människor och så börjar de första ropen eka: ”hallitus sinimusta, ei saa luottamusta” (”den blåsvarta regeringen får inte vårt förtroende”) och strax därpå skallar det på svenska: ”inga rasister i vårt parlament”. Budskapet är tydligt, att rasisterna ska ut ur regeringen. 

– Regeringen har visat att den inte får mitt förtroende och är inte heller funktionsduglig. Regeringsprogrammet är rasistiskt och gynnar endast de rika och affärslivet, säger Janne Löppönen. Han hoppas på att Finland blir ett varnande exempel för andra högerpartier i Europa som överväger att bilda regering med extremistpartier (till exempel Spanien). Löppönen tycker det är ”viktigt att regeringen faller så snabbt som möjligt och så pinsamt som möjligt”. Kompisen Taru stämmer in, hon hoppas att regeringen faller eftersom ”regeringen är fascistisk och hatfull”.

”Invandringskritik” är rasistiskt motiverad politik, står det på ett av plakaten som skymtade på demonstrationen.

Demonstrationen är en reaktion på Sannfinländarnas anknytningar till extremiströrelser och hatretorik. Ropen ”ei saa purra”(”man får inte bitas”) och ”Purra ulos”(”ut med Purra”) hänvisar till inlägg skrivna av ”riikka” i Jussi Halla-ahos blogg Scriptas gästbok, i vilka de bland annat står ”Om jag gavs ett vapen, skulle det bli lik också på närtågen”. Finansminister Riikka Purra har medgett att hon skrivit inläggen och bett om förlåtelse för dem, efter att först ha vägrat. Hon vägrar dock be om förlåtelse för inlägg gjorda 2019 i vilka hon beskriver muslimska kvinnor i slöja som svarta säckar, enligt henne själv försvarar hon med skriverierna kvinnors rättigheter. 

”Purra, du e nazist”, parafraseras Hagrid från Harry Potter av en demonstrant.

Skyltar som ”sydän puuttuu oikealta”(”hjärta saknas hos högern”), ”slut inte ögonen & ta ansvar” och ”nollatoleranssi meni jo”(”nolltoleransen överskreds redan”) antyder att bägaren runnit över hos många. Slagordet ”Rasistinen politiikka, ei oo ainoastaan riikka” (“riikka är inte den enda som för rasistisk politik”) som ljuder genom massan syftar på Samlingspartiets och Sfps svårighet med att föra politik med nolltolerans mot rasism. 

– Regeringen har två val: antingen kan de fortsätta som nu, det vill säga hela tiden höja tröskeln för vad ”nolltolerans mot rasism” innebär, eller så kan de framhäva minoritetsrättigheter, anser Lucas Jordi Lassenius som hoppas på att demonstrationen kommer ”att förtydliggöra det lilla förtroende man har för regeringen i nuvarande form”.

Lucas Jordi Lassenius

Utanför riksdagen har människor av alla åldrar smalats.
– Skitregeringen ska ner, säger lågstadieeleven Liina. Hennes syster Inkeri håller med: 

– Jag vill inte ha en rasistisk regering, säger hon.

– Jag kan acceptera att man tänker olika, men våld är oacceptabelt, säger deras mor Sini Virtanen.

Foto: Aurora Ahlroos-Lilius

Lämna en kommentar