Så kan vänstern bryta av algoritmernas dödsgrepp

av Robin Zachari

Känns det inte som att när du delar något vänsterpolitiskt på sociala media så tar det allt mer sällan fart. En like eller två från en närstående, kanske ens arma moder. Du är inte ensam om detta för det har pågått i över tio år. Ändå har inte vänstern vaknat i Sverige förrän nyligen.

 

Låt mig berätta en historia. Redan 2013 märkte vi på den då största vänsterbloggen i Sverige som hette Alliansfritt Sverige att Facebook drog åt tumskruvarna. Vi gick långsamt från en enorm spridning av våra bloggposter om hur dålig Alliansens högerpolitik var till en rännil filtrerad av algoritmer som kan ändras från dag till dag.

Det var ingen konspiration mot oss eller vänstern utan bara ren kapitalism. Cashen skulle in och Facebook gick från att vara finansierad av riskkapital till att bli ett lönsamt företag. Vi sökte efter en lösning och hittade den på en konferens i USA för progressiva. Det enda som de pratade om där var en fantastisk kommunikationsform som inte ägdes av en enda techjätte och som gör det möjligt att skicka ett budskap till en intresserad person direkt. Sjukt va? Den kommunikationsformen heter e-mail. Det var det minst trendiga du kunde ägna dig åt för tio år sen.

Det enda som de pratade om där var en fantastisk kommunikationsform som inte ägdes av en enda techjätte och som gör det möjligt att skicka ett budskap till en intresserad person direkt. Sjukt va?

Efter valet 2014, när Sverige fick en socialdemokratisk regering, lade vi ner vår blogg och byggde en folkrörelse som heter Skiftet. Den baseras på namninsamlingar och mejl för att mobilisera i sakfrågor och samla in pengar. När vi lanserade blev vi utskrattade av tyckare i Sverige, det var tiden med viralsidor som tog ytliga nyheter och gjorde intresseväckande rubriker. Idag finns de inte kvar men Skiftet gör det. Idag har vi samlat in långt över 20 miljoner kronor från vanliga medborgare som tror på en värld med ekonomisk, social och ekologisk rättvisa.

 

Nu kommer den obekväma biten när jag ska säga vad vänstern borde göra. Hur många texter har inte skrivits på det ämnet? För många. Men denna är annorlunda då ingen annan skriver om just detta. 

Jag vill att vänstern ska sluta mema lite och börja mejla mer. Missförstå mig rätt: självklart använder vi också sociala medier i form av Face­book, Instagram och TikTok. Vi på Skiftet är fruktansvärt bra på det. Men om du som vänsterorganisation inte har en mejlstrategi har du ingen överlevnadsstrategi. Med mejl når du dina supporters och det är den mest framgångsrika metoden för att samla in pengar. Det kommer behövas i repressionens tidevarv.

 

Algoritmerna är riggade mot våra värderingar och det kommer inte att förändras. Det enda sättet att börja bryta sig fri är att bygga egen data och data är makt. I Sverige sker nu ett stort uppvaknande. Det startades nyhetsbrev kors och tvärs och Skiftets snart tio år goda exempel har fått ett visst genomslag. Kan vi hoppas att samma sak sker på andra sidan Bottenviken? Jag vill gärna tro det då vi då och då får mejl från finlandssvenska Skiftet-aktiva som hör av sig och önskar sig ett Skiftet i Finland. Finns det ett gäng aktivister som är sugna sätter jag mig på Finlandsbåten omedelbart. 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.