Gunvor Grönqvist är död

av Janne Wass

En av Dalsbruks stora personligheter, Gunvor Grönqvist, gick bort den 3 januari 2011 efter en lång tids sjukdom. Liksom min far, farfar och farfars far, var min farfars syster, Gunvor, en synlig profil inom arbetar- och vänsterrörelsen.

Gunvor Grönqvist (f. Wass) föddes 19.3.1923 i Kimito. Hon hade gärna studerat vidare efter folkskolan, men i en fattig arbetarfamilj var det inte att tänka på, och detta kompenserade Gunvor resten av livet med politisk, men framför allt med en mycket omfattande kulturell aktivitet. Hon gick med i den folkdemokratiska rörelsen (DFFF) så fort det var möjligt efter kriget, genom att ansluta sig till Dalsbruks Arbetarförening, där hon var aktiv så länge hälsan tillät det. I Dragfjärds kommunfullmäktige satt hon, med några korta uppehåll, från 1959 till 1988, och hon var även aktiv inom bl.a. biblioteks- och kulturnämnderna.

Mina barndomsminnen av Gunvor är av en respektingivande dam som gillade att få sista ordet och inte lätt lät sig överbevisas. Otvivelaktigt hjälpte dessa drag henne även inom det politiska livet.

Hennes största intresse var ändå kultur. Hon var en ivrig författare av lyrik och uppträdde själv aktivt med diktdeklamation under större delen av sitt vuxna liv. Otaliga är de dikter Gunvor under åren publicerade bl.a. i Ny Tid. Tyvärr gick hon samma öde till mötes som många andra kvinnliga skribenter, och lyckades aldrig få någon bok publicerad, trots att material för en sådan utan tvivel finns nedpackat i lådor.

Gunvor Grönqvist på vänsterfest i Helsingfors, till höger Ny Tids f.d. chefredaktör Georg Backlund.

Gunvor Grönqvist på vänsterfest i Helsingfors, till höger Ny Tids f.d. chefredaktör Georg Backlund.

Bäst är Gunvor kanske ihågkommen som en teaterns eldsjäl. Under början av femtiotalet fick hon anställning i Bjarne Commondts turnerande teatersällskap Landsteatern. Från slutet av fyrtiotalet var hon en av de drivande krafterna i den livliga amatörteaterverksamhet som uppstod i Dalsbruk kring Dalsbruks Demokratiska Unga rf., där hon var aktiv ända tills verksamheten upphörde på sextiotalet. Gunvor var också en av initiativtagarna då amatörteatern återupplivades i Dalsbruk år 1980, inom ramen för Bruksteatern rf. Hon hade varit glad att se att verksamheten i dag lever och mår bra. Hon var teaterns ordförande i sju år, regisserade och stod själv på scenen.

Hon efterlämnar en make, två barn, bror och syster.

Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.