Li Andersson leder Vänsterunga

av Fanny Fröman

Vänsterförbundets ungdomsorganisation Vänsterunga har valt Li Andersson till sin nya ordförande. Den 24-åriga åbobon vann över sin motkandidat Milla Pyykkönen med rösterna 96-72. Hon efterträder Dan Koivulaakso. Valet gjordes på Vänsterungas förbundsmöte i Uleåborg för en dryg vecka sedan.

− Jag ser fram emot att få börja på min nya post. Det är stora skor att fylla, men jag tror att jag har mycket att tillföra också. Framförallt vill jag föra fram konflikten mellan kapital och miljö, säger Andersson.

Förutom ordförande för vänsterunga är Li Andersson kolumnist i Ny Tid.

Förutom ordförande för vänsterunga är Li Andersson kolumnist i Ny Tid.

Hon vill också arbeta med att utveckla förbundets kampanjer. Målet är att det ska bli lättare för de olika distrikten att själva förverkliga kampanjerna.

Andersson studerar folkrätt och ryska vid Åbo Akademi och har tidigare arbetat som bland annat generalsekreterare för Finlands svenska skolungdomsförbund. Hon kandiderade i riksdagsvalet och blev invald som suppleant.

För Vänsterunga är EU-debatten den viktigaste frågan i de pågående regeringsförhandlingarna.

− Vi motsätter oss den permanenta stabiliseringsmekanismen. Vänsterförbundets villkor i förhandlingarna har varit för allmänna och det borde föras en öppen debatt om dem. Personligen tycker jag att det kommer att bli spännande att se ifall Jyrki Katainen får ihop en regering.

Fanny Fröman
Foto: Lars Sjöblon & Jens Finnäs

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.