Ny Tid-kolumnist blir partiledare

av Fredrik Sonck

Jonas Sjöstedt, som bland mycket annat är kolumnist i Ny Tid, har valts till partiledare för svenska Vänsterpartiet.

Sjöstedt tar över efter Lars Ohly som lett partiet under de senaste åtta åren då partiet också tappat många väljare. Förväntningarna på att Sjöstedt ska vända trenden är stora.

Vilken politik kommer du att stå för?

– Jag kommer att stå för ett grönare vänsterparti som prioriterar klimatet med frågor om feminism och klassiska arbetarrörelsefrågor som arbetsrätt och full sysselsättning. Jag vill att vi ska ta större plats i politiken, utveckla ny politik och inte förhålla oss så mycket till socialdemokratin.

Jonas Sjöstedt sitter för tillfället i den svenska riksdagen, men han har också representerat Vänsterpartiet i EU-parlamentet. Bland de många strängarna på hans lyra märks också författarens. Sjöstedts deckartrilogi om EU-parlamentarikern Johannes Viksten och hans assistent Daniel Löf recenserades av Janne Wass i Ny Tid i oktober 2010:

”Sjöstedt beskriver det rutinbetonade och tråkiga arbetet med torr humor och ironi, ofta med en skarp blick för paradoxer och oegentligheter i politiken. Upplägget i böckerna är rätt lika: skamlösa kapitalister skyr inga medel för att få igenom sin agenda i politiken och samarbetar med högerkrafter inom EU-maskineriet. Som i historien om David och Goljat står på andra sidan en liten klick av rättfärdiga och modiga vänstersympatisörer som med risk för liv och lem tar sig an kampen mot en farlig motståndare”, skrev Wass.

Hela recensionen hittar man på Ny Tids webbsidor där man också kan läsa texter av Sjöstedt själv.

Hur blir det nu med dina kolumner i Ny Tid? 

– Jag hoppas att jag hinner fortsätta skriva dem och jag vill gärna hålla en nära kontakt med den finländska vänstern.

Fredrik Sonck

Lämna en kommentar