Stora Enso fortsätter sin förstörelse

av Freja Högback

Mika Koskinen har regisserat dokumentärfilmen Punaisen metsän hotelli. Enligt honom vore det viktigt att all konsumtion minskades och att man började respektera naturen igen.

Mika Koskinen ville egentligen filma ”det gröna Kina”, där barn planterar träd som en del av sin skolgång, men någon sådan film blev det aldrig. Samtidigt hyrde nämligen det finsk-svenska skogsföretaget Stora Enso mark i Guangxiprovinsen för enorma eukalyptusplantager. När Koskinen reste dit kidnappades hans kinesiska medarbetare. Budskapet var tydligt – de var inte välkomna.

Koskinen lyckas filma invånarna i byarna i Guangxi. Byborna berättar om de förödande konsekvenserna Stora Ensos trädplantageprojekt haft för dem. De berättar om misshandel och dödsfall. Resultatet är dokumentären Punaisen metsän hotelli (på svenska ungefär Den röda skogens hotell), som recenserades i Ny Tid 3/2012. I den här intervjun diskuterar Mika Koskinen Stora Enso, Pumifolkets respekt för träden och västerländsk konsumtionskultur.

Hur kom det sig att du började göra Punaisen metsän hotelli?

– Det här är den fjärde långa dokumentärfilmen om Kina som jag har gjort. Även den senaste dokumentären Kasvot – Facing Changes behandlar klimatförändringar, men på ett mer abstrakt sätt. Jag hade länge velat hitta positiva aspekter av Kinas politik. När jag tänkte på något som Kina har gjort väl som vi i väst kunde lära oss något av så kom jag att tänka på de massiva trädplanteringskampanjerna, säger Koskinen.

I dokumentären visas Helsingin Sanomats första sida där det står ”Stora Enso räddar regnskog”. HS använder sig av Stora Ensos papper, berättar Koskinen. Också många andra stora europeiska tidningar gör det. Koskinen framhäver dock att andra pappersföretag inte på något sätt är bättre än Stora Enso. Finland, finländare och finska institutioner äger över 30 procent av aktierna i Stora Enso medan deras rösträtt är 50 procent.

Hur har Stora Enso svarat på dokumentärfilmen?

– De har svarat med tystnad. När journalister har frågat så har de förnekat att något hänt och beskyller filmen för att vara ensidig och inaktuell. Ingetdera påståendet är korrekt. Filmen följer situationen under en lång tid för att visa att Stora Enso trots löften under årens lopp inte gottgjort någonting. Det är svårt att kämpa mot sanningen. Stora Ensos egen information är bara gröntvätt.

I dokumentären berättas det om hur bybor blivit misshandlade i samband med marktvister.

Har någon dömts för våldshandlingarna i Guangxi?

– Ingen har dömts. I ett misshandelsfall där 100 skurkar misshandlat 37 bybor blev fyra personer anhållna. Bara fyra! Det talades om att man skulle försöka åstadkomma en överenskommelse med byborna för att försonas, men jag vet inte hur situationen har utvecklats sedan dess. Min uppfattning är att den som velat ha projektet dit i första hand, alltså företaget, är ansvarig för följderna även om ingen av personalen skulle ha misshandlat någon. Även om bara två personer skulle ha dött så är Stora Enso i alla fall intrasslat i brott, och har således projektet indirekt till och med dödat. Företaget har påskyndat tidtabellen för projektet (som skapar press på ett snabbt och våldsamt övertagande av mark) och beslutat att odla en snabbt växande monokultur.

På vilka sätt kunde lokalbefolkningen börja en rättslig process?

– Byborna är maktlösa och i sin rädsla ovilliga att börja rättsliga processer. De tror inte på det rättsliga systemets opartiskhet. Advokat Yang tror på att han kan förbättra situationen på samma gång som han skulle kunna förbättra det kinesiska rättssystemets trovärdighet, men han har varit fängslad sedan juni. Men domen gäller inte Stora Enso. Man måste dock hålla i åtanke att eukalyptus-fallet är hans största fall och på grund av det har han råkat ut för problem tidigare.

Hurdant mottagande har Punaisen metsän hotelli fått i Finland?

– Över 1 500 personer har sett filmen på bio och en vanlig reaktion har varit ilska mot företaget och systemet. I själva klimatdebatten har deltagandet varit nedslående lågt. Utomlands frågar man aktivt hur man kan bojkotta och hjälpa till. I Finland har responsen varit mer passiv men nog intresserad.

– Vanliga människor kan påverka. Om de inser att dessa stora företag förstör finländares eller svenskars rykte så ligger det givetvis i deras intresse att saker korrigeras så snabbt som möjligt. Företagen lyssnar på konsumenterna. De stora kunderna finns utomlands. Var och en kan också påverka genom att skicka feedback och genom att minska sin egen pappersförbrukning och all annan konsumtion. Stora Enso gjorde stora förluster med sina amerikanska äventyr och det här har ännu inte studerats fullt ut.

I filmen förklarar representanter för Pumifolket att mångfalden i de ursprungliga skogarna har en stor betydelse för deras liv. Mika Koskinen förklarar att Pumifolket, som bor i Yunnan, för in värderingar och levnadssätt som vi borde lära oss.

– Vi borde lära oss att leva i harmoni med naturen, att respektera träden, mångfald och lång livslängd. Man kunde hålla det här i åtanke när man tänker på stormskadorna och strömavbrotten i julas, som även annars var en svart klimatförändringsjul utan snö. De sköra industricellulosaträden av låg kvalitet föll på ellinjerna medan gamla djupt rotade träd inte föll lika lätt. Människan är maktlös inför naturens krafter när frysen tinar upp och vattenpumpen inte fungerar. Man kan fråga sig om inte träden varnade oss om följderna av vår slösaktiga elförbrukning genom att falla på och bryta kraftledningarna.

– Jordbrukarna i byarna i Guangxi där medicinalväxter försvunnit och där vattennivån sjunkit har den största sakkännedomen om miljön där. Stora Enso däremot lever i en värld fylld av studier, certifikat och ISO-standarder.

Freja Högback

1 kommentar

Karl Wedin 3 december, 2012 - 22:29

Så sorligt! Deras kommikationsansvarige gick ut i media och sa att de är där för att serva medelklassen. Tomi Borglund en man som inte verkar förstå att han måste serva de drabbade först o främst i Guangxi!!

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.