Fascisterna knyckte vänsterns verktyg

av Fredrik Sonck

Högerextremismen har framgångsrikt anammat vänsterns sätt att göra politik. Det konstaterade Mikael Brunila i inledningen av Ny Tids diskussion Europa, populismen och främlingsfientligheten på Edith Södergran-scenen. Marcus Floman var moderator och i panelen satt också forskarna Karin Creutz och Ov Cristian Norocel. Brunila är för sin del aktuell med boken Äärioikeisto Suomessa (Extremhögern i Finland) som han författat tillsammans med Dan Koivulaakso och Li Andersson. Hans intersse för högerextremismen vaknade på allvar då han stötte på fascistorganisationen Casa Pound i Rom. Organisationen hade ockuperat ett hus och hade en tydlig intellektuell profil.

– Tills dess hade jag levt i tron att fascister är dumma i huvudet … Men extremhögern i Europa har förnyat sig på ett genialiskt sätt med tanke på den totala kollapsen den upplevde efter andra världskriget. Samtidigt har till exempel Sannfinländarna lyckats hämta konflikt till en politisk kultur som varit ganska konsensusbetonad.

Brunila såg också att extermhögern gått från en offensiv rasism till en defensiv rasism där man – också som en pastisch på vänstern – talar mycket om rättigheter, företrädelsevis den vita majoritetens rättigheter. Samtidigt har rörelsen dragit nytta av ekonomiska kriser, terrorattacker etc.

– Extremhögern har ridit mycket på att världspolitiken varit turbulent. Det har varit lätt för den att polemisera mot det som upplevs som externa hot, säger Creutz.

De ”hoten” kan vara till exempel demografiska eller kulturella. Creutz konstaterar att utvecklingen, och acceptansen av extremhögerns verklighetsbeskrivning, varit snabb. I slutet av nittiotalet upprördes hela Europa av Jörg Haiders genomslag i Österrike – i dag finns Haiders efterföljare i stort sett överallt.

Ov Cristian Norocel förundrade sig å sin sida över bristen på motstånd.

– Det handlar väldigt mycket om språket, och hur språket kan ändras och hur innehållet i olika begrepp kan ändras. Hur har till exempel Sverigedemokrater fått överta ett socialdemokratiskt begrepp som idén om folkhemmet?

Att den främlingsfientliga högern får sätta agendan har ofta tvingat kritikerna att reagera på ett moraliskt upprört sätt, vilket gjort dem lätta att förlöjliga, sade Brunila.

– Det är viktigt att kunna ta debatten, men ibland borde man bara ignorera extremhögerns öppningar och tala om andra saker, till exempel klass.

Ny Tids diskussion om extremhögern följdes upp av en diskussion om extremhögern och kvinnohatet i regi av Astra och dess chefredaktör Sara Eriksson. Panelen var delvis den samma, men Li Andersson övertog Mikael Brunilas plats.

– Feminismen anses vara ett hot mot den nationella identiteten, eftersom feminister står för en jämställdhetspolitik som kritiserar klara könsindelningar och liknande … Ändå använder högerextermismen jämställdhet som ett vapen, en värdering som de sätter i motsättning till det islam representerar, konstaterade hon.

Fredrik Sonck
Foto: Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.