Stödkampanjen inbringade över 12 000 euro 2013

av Ny Tid

Ny Tids ekonomi har i många år varit en rätt sorglig historia, men vid årsskiftet 2013-2014 kunde utgivarbolaget Tigertext Ab och understödsföreningen Tigern r.f. ändå notera ett par ljusglimtar.

Den klaraste av ljusglimtarna är resultatet av Tigerföreningens insamlingskampanj. Inga bokslut är ännu gjorda, men genom månatliga bidrag av föreningsmedlemmarna har Tigern r.f. samlat in 12 739 euro under 2013. Det var på initiativ av tidigare chefredaktör Peter Lodenius som Tigern r.f. startade en insamlingskampanj i april 2013. Därtill ordnades i oktober en konstauktion med donerade verk som inbringade över 9 000 euro och i november mottog Ny Tid Undervisningsministeriets kvalitetspris för kulturtidskrifter på 10 000 euro.

Det två senare summorna var naturligtvis mycket välkomna, men är ändå av engångskaraktär. Förhoppningen är därför att de månatliga betalningarna fortsätter att erbjuda ett fortlöpande stöd, konstaterar Tigerföreningens kassör Bert Bjarland.

– Med tanke på fortsättningen, det vill säga år 2014, så kan vi ju konstatera att inbetalningarna med ganska lineärt har inbringat cirka 270 euro per vecka, vilket förväntas bli cirka 14 000 euro under året. Om nu trenden håller i sig vill säga.

Andrum

Ny Tids chefredaktör och vd Fredrik Sonck är mycket glad över kampanjen.

– Den har faktiskt haft stor betydelse för oss, säkert större än folk tror. Utan kampanjen hade vi i det här skedet nog förverkligat ett par riktigt tråkiga beslut.

Sonck säger ändå att tidningens ekonomi fortfarande är känslig och sårbar för oväntade bidragsbortfall, kostnadsökningar eller sjukskrivningar.

– Att vår situation blivit bättre betyder tyvärr inte att den är god. Men vi har fått andrum och ser med tillförsikt fram emot 2014. Situationen för tidningsbranschen som helhet är ändå bekymmersam och det gäller att ta sig igenom den brytningstid som vi upplever. Det kommer vi också att göra. Den första anhalten är Ny Tids 70-årsdag i december. Den blir rolig att fira.

Den som vill veta mer om Ny Tids understödsförening Tigern hittar information på www.tigern.fi, där man också kan läsa om föreningens övriga verksamhet och ta del av de bloggar som föreningen upprätthåller. Information om själva stödkampanjen hittas på http://static.tigern.fi/assets/2013/04/sahar.pdf.

Red

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.