Vänsterförbundet samarbetsförhandlar – drabbas Ny Tid?

av Janne Wass

Valresultatet skulle denna Ny Tids första webbledare efter webbsidesreformen handla om – fast inte riktigt på det här sättet. Vänsterförbundet förlorade som känt snöpligt 2 mandat i riksdagen, och därmed sjunker även parti- och informationsstödet som staten betalar ut till partiet. Partiordförande Paavo Arhinmäki meddelade i går att Vänsterförbundet inleder samarbetsförhandlingar för att utreda hur man ska spara in de 320 000 euro som partiet på årsbasis förlorar på grund av den minskade representationen i riksdagen.

Ny Tid är inte Vänsterförbundets tidning, men som enda svenskspråkiga tidning med fokus på Vänsterförbundets verksamhet, har tidskriften också efter att man officiellt lösgjorde sig från partiet erhållit ett kännbart presstöd från Vänsterförbundet. Detta presstöd kommer med största sannolikhet att skäras ned i samband med partiets sparåtgärder. För året 2015 har stödet redan betalats ut, men frågan är hur mycket det kommer att skäras ned 2016.

Vänsterförbundets stöd utgör kring en sjättedel av Ny Tids inkomster, och är tidskriftens näst största enskilda post för yttre finansiering efter statens kulturtidskriftsstöd. En moderat minskning av stödet är alltså inte nödvändigtvis katastrofal, men ytterligare ett slag mot Ny Tids redan ytterst ansträngda ekonomi. Redan en sänkning med 1 000 euro betyder att en frilansartikel per tidning ramlar bort, och på så sätt riskerar Ny Tid att bli tunnare och sämre.

Det fina i kråksången är ändå att i dagens läge kommer nära hälften av tidningens finansiering från er – läsarna – antingen i form av prenumerationer (den överlägset största finansieringsposten), eller som medlemsavgifter och privata donationer till understödsföreningen Tigern rf. I sista hand är det alltså upp till Ny Tids läsare att avgöra om det i framtiden finns en papperstidning vid namn Ny Tid eller inte. Och i förlängningen betyder det ju att det är upp till oss i redaktionen att göra en tillräckligt bra tidning för att ni ska anser den vara värd att läsa och stöda.

Vi vet att det finns många därute som i andan stöder Ny Tid, vilket vi naturligtvis är väldigt glada över, men som av en orsak eller annan inte prenumererar på tidningen. Att prenumerera är ändå det överlägset bästa sättet att stöda Ny Tid, och just nu är en ypperlig tidpunkt att inleda en prenumeration. Genom att före slutet av april teckna en prenumeration hinner du få hem både vårt majnummer, med en specialsatsning på utrikesreportage, och vårt digra dubbelnummer i juni. En fortlöpande prenumeration kostar endast 66 euro/år, och med studentrabatt får man hem tidningen för 50 euro i året.

Vi vänder oss också till våra nuvarande prenumeranter: uppmana era vänner att prenumerera eller köp en gåvoprenumeration till en släkting eller kollega.

Ett annat utmärkt sätt att stöda Ny Tid är att gå med i stödföreningen Tigern rf. För 30 euro i året kan du bli medlem i Tigern. Medlemsavgiften går så gott som oavkortat till förmån för Ny Tid. Tigern har under de senaste åren rent konkret räddat Ny Tid från konkurs flera gånger genom att skjuta till engångskapital för att täcka tidningens budgetunderskott.

Ny Tids risiga ekonomi är en gammal visa, men tyvärr lika aktuell än i denna dag som den var 1987 då föreningen Tigern grundades. Detta beror delvis på att vi envisas med att göra en bättre tidning än vi egentligen har råd med. Att det är möjligt beror på det trogna stöd vi har av våra läsare och donatorer, som vi härmed vill tacka allra ödmjukast. Utan Tigernmedlemmarna (och naturligtvis prenumeranterna) hade det i dag inte funnits någon Ny Tid, åtminstone inte i sitt nuvarande omfång.

Högervindarna i samhället tillog ytterligare i och med valet, och nu, mer än nånsin, finns det behov för en alternativ röst i det finlandssvenska mediefältet. Hjälp Ny Tid att vara den rösten.

Prenumerera genom klicka på den här länken.
Bli medlem i Tigern genom att klicka här.

Janne Wass

2 kommentarer

Word 27 april, 2015 - 13:47

”Redan en sänkning med 1 000 euro betyder att en frilansartikel per tidning ramlar bort” – har ni faktiskt råd att betala sådana arvoden numera? Tusen euro för en juttu!? I så fall har Ny Tid verkligt god ekonomi numera. Förr i världen fick man ett varmt handslag och en gratisprenumeration i ett år…

Reply
Ny Tid 27 april, 2015 - 21:46

Nej snälla nån. 1000 euro i året betyder att en artikel per nummer faller bort. Det vill säga 1000 euro ska räcka till 12 artiklar.

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.