Tre frågor till Tiina Maria Sandberg

av Ny Tid

medlem i Joukkovoima-nätverket som initierat en politiskt obunden storprotest mot regeringens nedskärningar.

1. Vad vill ni uppnå med demonstrationen?

− Det rådde en skärrad stämning efter att regeringens nedskärningslista publicerades i slutet av maj. Strax efter det började vi planera en protest som tillfälligt stannar upp Helsingfors. Vi valde att demonstrationen ska ordnas den 22.8, dagen efter att fackföreningarna ger sitt svar gällande samhällsfördraget. Demonstrationen kan ta fart av de aktuella budgetförhandlingarna.

− Demonstrationens teser är att nedskärningspolitik inte är godtagbart i Finland eller någon annanstans i världen. Alla ska ha en trygg och tillräcklig utkomst och grundläggande rättigheter. Det är helt ofattbart att man skär bort från dem som knappt klarar sig i nuläget.

2. Varför vill ni hejda trafiken?

− Enligt Sipiläs regering skulle produktiviteten öka om alla arbetande skulle förlänga sin arbetsdag med 15 minuter. Vi tror inte på att en förlängd arbetstid ökar på tillväxten eller ger något mervärde åt produktionen. Det skulle bara tynga ner arbetstagaren. Vi godkänner inte tanken och vill visa att en kvart kan kännas som en lång tid genom att sitta ner på vägen och stoppa trafiken utan förvarning om när och var det kommer att ske.

3. Vad finns det för alternativ till nedskärningspolitiken?

– Argumenten varierar mellan olika förbund och organisationer. Grundtanken är att staten inte ska spara då det råder lågkonjunktur, det måste finnas andra lösningar. Jag kan inte tala för alla demonstranter, men ett alternativ som jag tror att många skulle stöda är en progressiv beskattning av kapitalinkomster. Alla besparingar som regeringen hittills föreslagit riktas dessutom mot de svagaste i samhället. Till exempel pensionärer skulle få lyfta 100–200 euro mindre i månaden, vilket motsvarar ungefär en femtedel av deras inkomster. De som redan lever på fattigdomsgränsen klarar helt enkelt inte av flera nedskärningar.

Text: Lilian Tikkanen
Foto: Toivo Koivisto

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.