Haglund och Koivulaakso: Protesten fortsätter!

av Janne Wass

­– Det är viktigt att det här bara var ett startskott för en större proteströrelse mot regeringens nedskärningar, säger Vänsterförbundets Dan Koivulaakso, bland annat ledamot i Helsingfors stadsfullmäktige.

Kring 30 000 personer samlades på fredag vid Järnvägstorget i Helsingfors för att demonstrera mot Juha Sipiläs högerregerings åtgärdsprogram, enligt vilket löntagarnas söndagsersättningar och övertidsersättningar minskar, vissa söckenhelger görs till arbetsdagar och första dagen under en sjukledighet blir lönefri.

Koivulaakso och Mia Haglund, assistent till Vänsterförbundets riksdagsledamot Li Andersson, deltog båda i demonstrationen, och tog sig sedan till Helsingfors universitets Porthania-byggnad, där gruppen Angry Students iscensatte en ockupation och en ”generalförsamling” för att protestera mot nedskärningarna inom bildningsväsendet.

fackdemo 180915 janne wass 003

­– Giventvis måste regeringen ta tillbaka sina åtgärder, och så är det viktigt att man inte heller går med på att med andra termer går med på dem – fem procents sänkningen av lönen – det är sak samma om man talar om semesterersättning eller förlängning av arbetstiden. Det här med att sänka löner, det går helt enkelt inte, säger Koivulaakso.

Haglund hoppas att proteströrelsen också ska kunna väcka en bredare debatt om regeringens ekonomiska politik. Hon säger att den nuvarande nedskärningspolitiken inte leder till fler arbetsplatser eller högre produktivitet.

– Och det finns flera finländska ekonomer som bestyrker den här ståndpunkten.

– Typ 90 procent av all akademisk ekonomiforskning håller inte med Sipilä, och anser att den politiken han driver är direkt skadlig, fyller Koivulaakso i.

Enligt honom är det precis samma politik som en annan Centerstatsminister, Esko Aho, lade fram 1993.

– Den baserar sig inte på någon forskning. Det är nu bara en siffra han kastat fram, vet vet, kanske han hittat nåt gammalt pressmeddelande från Ahos tid och tänkt att ”nu kör vi med det här igen”, men någon bakgrund eller analys finns det ju inte i det här.

Mia Haglund och Dan Koivulaakso.

Mia Haglund och Dan Koivulaakso.

Överlag tycker Haglund att regeringen varit dålig på att höra forskare och experter då den arbetat fram sin politik.

Det har under våren och sommaren samlats till ett antal stordemonstrationer, vilket är rätt ovanligt i Finland, och Haglund tycker att det ser ut som om proteströrelsen kommer att fortgå tills regeringen backar.

­– Risken finns ändå att den tynar ut om nu regeringen lägger fram en kompromiss med minimala förbättringar – om till exempel facken nöjer sig med alternativet att förkorta semestrarna.

­– Om den här proteströrelsen dör ut, så är det något allvarligt fel med vår fackrörelse, säger Koivulaakso.

Studerande utanför Porthania i Helsingfors.

Studerande utanför Porthania i Helsingfors.

Några hundra studerande tog också över Porthania och krävde att regeringen återtar beslutet att skära ner i utbildningen. Tidigare i veckan meddelade Helsingfors universitet att upp till 1 200 årsverken kan försvinna till och med år 2020.

­– Det största hållbarhetsunderskottet i dag är då vi sparar på utbildning, då vi sparar på unga människor, och då vi inte tar tag i klimatkrisen, säger Haglund.

Text, film och foto: Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.