Politik på modersmålet

av Lasse Garoff

Johanna Warius har läst Ny Tid sedan studietiden och är styrelsemedlem i Ny Tids understödsförening Tigern r.f.

Hur blev du medlem i Tigern?

– Jag hade läst Ny Tid i flera år under studietiden, och då Fredrik Sonck var chefredaktör skrev jag ibland recensioner av faktaböcker. Sedan blev jag tillfrågad om jag ville vara med i styrelsen, säger Johanna Warius.

– Under sista året av mina studier saknade jag material på svenska som reflekterade mina politiska tankar. Under årens lopp har språkfrågan blivit viktigare för mig, och därför var jag väldigt glad över att få aktivera mig i vänstercirklar på svenska i Finland.

Vad har du sysslat med i Tigern?

– Jag är sekreterare på mötena, och är med om att ordna fester och evenemang. Ny Tids 70-årsfest var en minnesvärd och fin tillställning. Jag fick ett nytt perspektiv på Ny Tid, och insåg att det faktiskt är en tidning med gamla anor när jag fick träffa Ny Tids äldre garde. Det är mitt färgstarkaste minne från Tigerns evenemang.

Varför är Ny Tid en viktig tidning att stöda?

– Jag känner att vårt samhälle är på väg i en oönskad riktning och jag känner att det blir allt viktigare att stöda vänstersinnade rörelser. Det är viktigt med värderingar som solidaritet och rättvisa i dagens läge. Flyktingfrågorna har givit mitt engegemang en nytändning, speciellt frågor om motmakt.

– Med sin politiska profil är Ny Tid en unik tidning på svenska i Finland. Det känns betydelsefullt att få vara delaktig i en rörelse med politisk grund på mitt eget modersmål.

Lasse Garoff

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.