Fredspris utan pukor och fanfarer

av Janne Wass

Janne Wass

Då de första reaktionerna på Nobels fredspris 2015 börjat rulla in, känns det som en aning avslaget. Då Svetlana Alexejevitj i går fick litteraturpriset fylldes min Facebookfeed av uppdateringar om henne. Nu verkar ingen riktigt orka gå upp i varv över den nationella dialogkvartetten i Tunisien som uppmärksammas med fredspriset. ”Mer åhå än äntligen! Men visst är de ju välförtjänta av det”, skriver en bekant, men hon är också utrikesjournalist.

Bristen på våldsamma glädjeyttringar beskriver rätt bra också orsaken till att kvartetten är väl värd sitt pris. Efter att ”den arabiska vårens” första gnista slogs av grönsakshandlaren i Tunisien 2010 och landets diktator Zine El Abidine Ben Ali flydde under våldsamma protester, har Tunisien handskats på ett – om inte alltid exemplariskt, så åtminstone värdigt sätt med demokratiseringen av landet. Till skillnad från till exempel Egypten, där Muslimska brödraskapet och president Mohammad Mursi fortsatte det autokratiska styret under annat namn, bara för att sedan avsättas i en militärkupp som mer eller mindre gjorde att Egypten gick runt 360 grader till utgångsläget igen. Läs till exempel Semy Kahans krönika om skillnaden mellan Egypten och Irak här.

I Tunisien segrade de moderata islamisterna i Ennahda i valet av konstitutionsförsamling 2011, och lovade genast att respektera landets sekulära statsskick och inte hörsamma de radikala islamisternas krav på införande av shariabaserad lag. Efter Jasminrevolutionen och valet rådde ändå orolighet i landet, vilket demonstrerades av mordet på två sekulära vänsteroppositionsledare, bland annat Chokri Belaid, en högljudd Ennahda-kritiker. Regeringen tvingades avgå, och för en tid såg det ut som om landet skulle förfalla i kaos. Men trots osäkerheten lyckades man tillsätta en teknokratregering som ledsagade landet till parlamentsval 2014, där den sekulära sammanslutningen Nidaa Tounes segrade framför Ennahda.

Enligt Nobelkommittén går en stor del av tacken för att den demokratiska processen lyckades till den så kallade nationella dialogkvartetten, bestående av landets fackcentral, arbetsgivarorganisationer, människorättsorganisationer och den nationella juristorganisationen. ”[Kvartetten] grundade en alternativ fredlig politisk fredsprocess vid en tidpunkt då landet stod på randen till inbördeskrig”, skriver Nobelkommittén.

 Att Tunisien inte ännu fullt ut har utvecklats till ett fredligt, demokratiskt samhälle har vi år fått tragiska bevis på, genom två dödliga terroristattacker mot utländska turister. Förhoppningsvis kan ändå den erkännelse som Nobelpriset ger dessa i grunden opolitiska organisationer stärka den nationella strävan till fred, samarbete och stabilitet.

Kvartetten är inte en organisation som det skrivits många internationella rubriker om, och dess arbete är utmärkande för det långsamma, tysta jobb som utförs då kamerablixtarna bedarrat och de stora politiska manifestationerna ebbat ut. För en verklig fredsutveckling, oberoende av var den sker, krävs arbete utanför den politiska arenan, och verklig fred förutsätter ett brett samarbete inom civilsamhället. Att Nobelkommittén uppmärksammar detta, snarare än symboliska personligheter, kan ses som ett ställningstagande, och en uppmaning till andra länder i regionen.

Årets fredspris kommer knappast heller att under de kommande dagarna skapa någon större hätsk debatt. Det var – på sätt och vis – ett lite tråkigt alternativ. Priset går till kvartetten, men – vilket Nobelkommittén poängterade – inte till de enskilda organisationerna i kvartetten. Det var alltså framför allt ett fredspris som poängterade samarbete och diplomati. På så sätt kan man kanske säga att fredspriset i år är ett uppmärksammande av det ovärderliga fredsarbete som görs utan pukor och fanfarer.

Janne Wass

Läs mer:
Semy Kahan: Den arabiska vårens motsatser
Intervju med den tunisiska bloggaren Yassine Ayari
Sunniva Ekboms rapport från Tunisien strax innan arabiska våren
Intervju med konstnären Rehab Hazgui

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.