Frapperande skenhelighet

av Janne Wass

Begår invandrare fler våldtäkter än infödda finländare? Den frågan infann sig efter uppståndelsen kring de påstådda ofredandena av kvinnor under nyårsnatten. Svaret är entydigt: ja, i förhållande till det totala antalet personer i ”folkgruppen” (i brist på bättre ord) begår invandrare kring 13 gånger fler våldtäkter än finländare. Till detta finns ett antal orsaker – bland annat är invandrare som grupp lägre utbildade, har lägre inkomstnivå, består i högre grad av män och är yngre än de infödda finländarna. Alla dessa är faktorer som statistiskt sett ökar våldsbenägenheten. Och oberoende av hur pluralistiska vi är, kan vi inte heller frånse det faktum att många invandrare kommer från patriarkala samhällen, där synen på kvinnan ibland är en annan än i Norden.

Att såväl polis som politiker och de nya självutnämnda skyddskåristerna nu plötsligt bildat gemensam front mot kvinnomisshandel är visserligen trevligt, men av någon orsak tycks man anse att våldtäkt som utförs av utlänningar är betydligt värre än våldtäkt som utförs av finländare. Någon annan slutsats kan man inte dra av det faktum att regeringen plötsligt sätter sig i krismöte då asylsökande misstänks för våldtäkt, och polisen skickar ut alarmistiska pressmeddelanden efter tre ofredanden i Helsingfors under nyårsnatten.

Alternativt handlar den här hysterin inte alls om våldtäkt. Hur många våldtäkter som utförs årligen i Finland är knepigt att fastställa, men utgående från olika undersökningar ligger siffran någonstans mellan 4 000 och 10 000. Detta har pågått sedan urminnes tider. Men de här årliga 4 000 till 10 000 våldtäkterna har inte väckt något större ramaskri i offentligheten. Inga regeringar har inkallats till krismöte för att få bukt med våldet mot kvinnor, inga gatupatruller med morska män i landstigningskängor har organiserats för att vaka över kvinnan i natten, och debatten om de lindriga domarna i våldtäktsfall har aldrig varit förstasidesstoff i tidningarna. Nu har vi kring tio fall av misstänkt våldtäkt där asylsökande uppges vara misstänkta, och plötsligt seglar våldtäkt upp som den finländska mannens överlägset viktigaste samhälleliga fråga.

Skenheligheten är fullständigt frapperande. Speciellt som den kommer från samma främlingsfientliga segment i samhället som upprepade gånger på internet efterlyst våldtäkter och annan misshandel för feminister och kvinnor som tagit ställning mot rasism eller i övrigt framfört ideologiska ståndpunkter som passar illa ihop med extremhögerns idéer.

Kulturellt kvinnoförtryck är inte något som är specifikt för muslimska invandrare, vilket ofta är bilden man får av debatten. Vi har alldeles tillräckligt av det också i vårt finländska samhälle. Infödda finländare utför över nittio procent av alla våldtäkter i Finland. Vi kan inte sätta alla finländska män i fängelse för att en del av dem våldtar. På samma sätt kan vi inte heller straffa alla asylsökande för att vissa av dem är rötägg.

Det har framförts misstankar om att det skulle finnas någon form av organiserad verksamhet bakom de sexuella trakasserier som skedde i Köln, och polisen har antytt att något liknande kan ha varit i görningen i Helsingfors under nyårsnatten. Detta är något som polisen utreder, och eventuella inblandade får i så fall förhoppningsvis vederbörliga straff. Men med tanke på hur ofta våldtäktsmän i dag kommer undan utan rättsliga påföljder, till exempel för att offret skuldbeläggs och misstänkliggörs, och med tanke på hur löjligt lindriga straff som i regel utdöms för våldtäkt, torde förövarna gå relativt säkra för lagens arm. Detta är det vi borde diskutera. Men i stället används nu kvinnovåldet som ett slagträ för rasistiska attityder.

Janne Wass
är Ny Tids chefredaktör

2 kommentarer

Fritänkare 1 februari, 2016 - 21:29

”Infödda finländare utför över nittio procent av alla våldtäkter i Finland” No shit! Kan det bero på att infödda finländare utgör över 90% av Finlands befolkning? Vad som är relevant i sammanhanget är hur stor andel våldtäkter finländare respektive asylsökande utför i förhållande till sin andel av befolkningen. Jag råder dig att läsa lite statistik som kommit fram de senaste veckorna.

Reply
Hannele Luhtasela-el Showk 2 februari, 2016 - 16:41

Fritänkare, jag tror att för personer som blir sexuellt ofredade eller våldtagna så är det ytterst relevant vem som utför majoriteten av våldtäkterna, så där i praktiken.

Jag håller med Janne och anser att den här paniken inte alls har att göra med att alla nu mitt i allt tycker att kvinnors kroppsliga integritet är viktig, utan att det är ett utmärkt tillfälle att använda ett samhälleligt problem som verktyg för andra ändamål.

Sedan är frågan också den (på tal om statistik) om de gruppindelningar som gjorts är informativa. För att ta ett exempel: är den relevanta frågan om svarthyade i USA begår fler brott eller om fattiga i USA begår fler brott? Ligger problemet hos en viss folkgrupp som indelas enligt hudfärg eller i ekonomisk ojämlikhet?
Korrelation är inte samma sak som orsakssamband. Kunde exempelvis ekonomisk osäkerhet eller social isolation vara mer informativa faktorer än etnicitet eller medborgarskap i det här fallet? Det här är inte bara en retorisk fråga, för beroende på vad de bakomliggande orsakerna på riktigt är så är förstås lösningarna också helt olika.

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.