Toaletten avgör

av Öjvind Strömsholm

Polen A. Polen B. Polen A. Polen B. Då det låter så är det inte nödvändigtvis frågan om ett mikrofontest öster om Berlin, utan mer sannolikt polsk samtidsanalys. Till exempel av en bartender i Gdańsk.

Bartendern är i 30-årsåldern och säljer öl från nygrundade polska småbryggerier på en hypercool bar i Gdańsk. Det är en tisdag i april och klientelet består i huvudsak av ett fåtal före detta ungdomar från Skandinavien. Definitivt inte hypercoola. Bartendern är till en början stereotypt ointresserad, men svarar detaljerat på frågor om utbudet och talar felfri engelska.

Jag låter samtalet glida in på politik, eftersom vi är i Polen. Det här med att landet allmänt – både av politiska kommentatorer och av vanligt folk – delas in i A och B, stämmer det verkligen? Och är floden Wisła verkligen en så tydlig gräns som det sägs?

Indelningen har traditionellt gjorts utgående från att infrastrukturen i de delar av landet som tidigare tillhört Tyskland varit betydligt mer utvecklad än på den östra halvan, men numera gäller den framför allt röstningsbeteendet. I öst och utanför de större städerna dominerar det konservativa regeringspartiet Lag och Ordning (PiS), medan den mer EU-vänliga oppositionen är populär i väst. Vi befinner oss i EU-chefen Donald Tusks hemstad vid Östersjön – ett starkt fäste för Polen A och en populär turistort.

”Om det stämmer?” frågar sig bartendern nästan aggressivt och lämnar snabbt sin coola yrkesroll. ”Vänta riktigt lite, så ska du få se!”

Singelmannen (det är relevant, läs vidare!) bakom bardisken tar några snabba steg bakåt, plockar upp sin telefon, bildgooglar och börjar lägga ut texten. ”Denna karta avslöjar vad som gäller i vårt land”, säger han och visar upp en karta där hans egen del av landet är nästan vit, medan nästan allt öster om floden Wisła är utmärkt med olika nyanser av lila.

”Vitare är bättre på kartan. Det betyder att man har egen toalett i lägenheten. Mörkare nyanser av lila betyder mer utedass eller samtoaletter i korridoren”, säger han och sveper över de östra delarna på kartan.

Wisła är utmärkt med ett kraftigt svart streck på kartan, men det är egentligen onödigt. De lila regionerna slutar så bestämt just vid gränsen, att den framträder tydligt också utan streck. Uppgifterna är inte helt dagsfärska – från 2012 – men gäller i stort sett fortfarande. Över 90 procent av hela Polens befolkning har egen toalett i lägenheten, men i vissa byar och glest befolkade småstäder – som syns bra på den östra halvan av kartan – är andelen så pass låg som 38 procent. Liknande indelningar syns på kartor över väljarstöd.

Konservativa PiS har ett kraftigt grepp om makten sedan en tydlig valseger 2015. Sedan dess har regeringen bland annat tagit ställning i abortfrågan. En av Europas strängaste abortlagar skulle skärpas ytterligare, vilket inte förvånar i Gdańsk. Mannen bakom baren tycker inte att toalettkartan är någon kuriosa, utan en del av orsaken til att han öppet ser ner på dem som röstar på regeringen; ”They wanna kill you for not having children!”

Öjvind Strömsholm

Reddit-tråden om toalettkartan går att hitta här.
En lång förklarande text (på polska, men fullt läsbar på engelska som Google-översättning) finns på sajten Natemat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.