Litteratur är litteratur är litteratur

av Jolin Slotte

Jolin Slotte.

Ord på ord på ord som följer ord efter ord bredvid ord som står över ord som böjer sig för andra ord och öppnar för nya ord när orden fyller det ena blanka bladet efter det andra blanka bladet eller bara täcker en bråkdel av ytan på sidorna mellan pärmar, på skärmar med interpunktion, interjektion, interpolation, interaktion, intervention, men inga jävla intervjuer om varför, varför, varför, som ska fyllas på med personliga öden, ansikten, tyckanden, tänkanden, åsikter om orden som omsorgsfullt och eftertänksamt följer orden på blad efter blad mellan pärmar, när orden i sig själva, i sitt uttryck, i sin form, i sitt innehåll redan säger allt. Bara orden som text, texten som tecken på papper som i avsaknad av orden är tomhet, men nu har allt. ORD med betydelser, betydelselösa ord med innebörd större än förklaringar, analyser, antydningar, åsikter, omdömen, ord som i sig själva sätter spår, skapar nya stigar, öppnar nya tankar, tröstar, förargar, glädjer, skapar och bara existerar. Bara existerar. Existerar tillsammans, skapar en helhet. En helhet som BARA existerar. Bara är ord. Enbart litteratur. Bara litteratur, bara ord, bara röster, bara viskningar, rop, skratt, glädje, hat, sorg, kärlek i ord på ord på ord som följer ord efter ord i en bestämd ordning, i en obestämd riktning som når fram till den som tar till sig orden, andas in texten, läser litteraturen som finns, som följer tanken, formar tanken, skapar tanken i svart på vitt i gråa nyanser, blåa nyanser, gula nyanser, röda nyanser, gröna nyanser som inte alltid ska förklaras och inte behöver förstås med hjärnan, men kanske med hjärtat, med själen, med det som inte kan förklaras. Litteraturen som inte behöver en karta, som inte behöver ett personporträtt, som inte behöver ett ansikte, en röst utanför litteraturen som litteratur. För litteratur är litteratur är litteratur.

Jolin Slotte
är författare

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.