Har sosse-tidningen Demari blivit sannfinländsk?

av Janne Wass

Antingen har SDP:s tidning Demari hackats av invandringsfientliga högerpopulister eller så fiskar redaktionen efter röster i de rasistiska vattnen. Några andra slutsatser är svåra att dra av en ledare i tidningen som kommenterar de uppmärksammade sexualbrotten i Uleåborg där utlänningar är misstänkta för att ha förgripit sig på minderåriga flickor. Brott och problem förknippade till invandring ska visserligen kunna diskuteras öppet och fördomsfritt, men de ordval och den ton som den – fegt osignerade – ledaren använder sig av hör inte hemma i en socialdemokratisk solidaritetstradition.

Ledaren lägger skulden för övergreppen på den ”i europeisk jämförelse stora flyktingvåg” som skribenten anser att drabbade Finland 2015, och frågar sig hur vi ska få till stånd att ”hotet för utvisning ur landet är tillräckligt avskräckande” för att utlänningar ska låta bli att begå sexualbrott. Vidare skrivs det att ”Nu först betalar vi priset för den okontrollerade invandringen”, det vill säga våra barns säkerhet äventyras av invandringen. Ledaren citerar också Samlingspartiets(!) tidigare EU-parlamentariker Eija-Riiitta Korhola som 2015 i Iltalehti ”skrev en text om den okontrollerade invandringens följder som i dag känns snarast profetisk”. Korhola är en av Samlingspartiets mest högljudda invandringskritiker, och har upprepade gånger varnat för ”okontrollerad invandring” – en i sig felaktig och vinklad term som inte betyder något alls, utan har använts i första hand av högerpopulistiska partier som velat stänga gränserna, och som nu uppenbarligen Demari också börjat använda sig av – och för att Finland ”framställer sig som ett paradis” för ”miljontals och åter miljontals människor som migrerar i hopp om ett bättre socialskydd och hälsovård”. I sin kolumn varnar Korhola också för sharialag och tvångsäktenskap som följder av invandringen. Ledarskribenten i Demari skriver ”Den långvariga europaparlamentarikern hade skrämmande rätt i sin analys. Vi betalar nu priset för vår blåögdhet, och de som betalar är oskyldiga barn.”

Jag hoppas att jag inte för Ny Tidsläsare i några desto längre ordalag behöver bena ut varför Demaris ledare är problematisk i sin stämplande och generaliserande ton, i sättet på vilket den använder en fruktansvärd mänsklig tragedi för att egga upp stämningar mot invandrare och lägga skulden för några personers brott på en hel grupp av folk. Det beklämmande är att den här texten kommer så nära valet att det ligger nära till hands att tänka sig att Demari nu försöker fiska efter sannfinländska röster. Vilket motivet än är, är det vidrigt att offren för sexualbrotten utnyttjas i främlingsfientliga – snudd på uttalat rasistiska – syften. För den här ledaren har verkligen inget att göra med socialdemokratisk solidaritet. Närmare kommer man i borgerliga Hufvudstadsbladet, där Susanna Ginman frågar sig ”Är det flyktingarna eller sexbrotten som är problemet?”

Lågt, Demari, lågt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.