De gröna & Vänstern mest djurvänliga partierna

av Ny Tid

De gröna och Vänsterförbundet är de mest djurvänliga partierna – åtminstone om man får tro den enkät som djurrättsorganisationerna Animalia och SEY (Finlands djurskyddsföreningars förbund) skickat till riksdagspartierna. I enkäten föreslogs tio åtgärder för förbättringen av djurskyddet och djurens rättigheter. De gröna och Vänsterförbundet ställde sig helt och hållet bakom alla förslag. Minst djurvänliga, enligt enkäten, var de partier vars huvudsakliga väljarbas finns på landsbygden: Kristdemokraterna, Centern och SFP. De blå svarade inte på enkäten.

Den mest kontroversiella frågan i enkäten var om pälsnäringen borde förbjudas. De gröna och Vänsterbundet var de enda som helhjärtat stödde en nedläggning av pälsfarmning. Fyra partier: KD, C, SFP och Sannf motsatte sig förslaget, medan SDP och Samlingspartiet uppgav att de var ”delvis av annan åsikt”. Det här var det enda förslaget som SDP inte helt eller delvis ställde sig bakom.

Kristdemoktraterna var det parti som helt och hållet motsatte sig flest förslag: 3 av 10. Dessutom motsatte sig partiet delvis ett annat förslag. Sannfinländarna motsatte sig helt och hållet 2 förslag, men godkände i stället helt eller delvis hela 7 av 10 andra förslag. SFP godkände helt eller delvis bara 4 av förslagen, och var det enda parti som lämnade ett förslag okommenterat. Centern motsatte sig helt eller delvis 5 förslag, det vill säga lika många som SFP, Samlingspartiet 4.

Bild: Animalia och SEY.

Minst kontroversiella var förslagen om att öka finansieringen till forskning som utförs med alternativ till djurförsök, samt att alla landets polisdistrikt borde inrätta en enhet för bekämpning av djurskyddsbrott. Alla partier godkände helt eller delvis de här åtgärderna.

Åsikterna inom partierna gick däremot tydligt isär i fråga om inrättandet av en djurskyddsombudsman. Vf, Gröna och SDP godkände helt och hållet förslaget, medan det var det enda förslaget som Saml helt motsatte sig. C och KD var delvis av annan åsikt, Sannf av delvis samma åsikt, medan SFP lämnade blankt.

Två andra förslag som fick brett stöd var att gynna en ökad vegetarisk konsumtion, till exempel genom riktad beskattning (SFP och C motsatte sig), samt att förbjuda djuruppfödning i trånga burar (Sannf och C motsatte sig).

Partiernas utförligare svar på alla frågor finns att läsa här (på finska). 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.